„Negativní dopad spočívá zejména ve zvýšené ceně materiálů a dodávek technologií. Podražil především hliník a ropné výroby. Naopak pozitivní byl dopad zejména na export stavebních prací, jenž je ale pouze marginální (do pěti procent) součástí celkového výkonu stavebnictví," poznamenal ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Výrazné dopady zaznamenal například jeden z největších dodavatelů, společnost Saint-Gobain Construction Products CZ. „Naše podnikání tím bylo opravdu nemile zasaženo. Pro své výrobky, které zde vyrábíme, totiž potřebujeme řadu surovin, které dovážíme. U dovážených výrobků byl přepočet z eur v nákladu v celé sazbě. Tudíž bylo nutno zdražit a zvýšit obchodní cenu, což stavební firmy u nasmlouvaných staveb nechtějí akceptovat, protože už mají s investorem dohodnutou fixní cenu," uvedl marketingový ředitel divize Weber společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ Robert Mikeš.

Většina ředitelů velkých stavebních firem se s krokem ČNB nespokojena

Intervence naopak pomohla stavařům, kteří mají zakázky i v zahraničí a jejichž tamní klienti jim platí v eurech. Přesto je 66 procent ředitelů velkých stavebních firem s krokem ČNB nespokojeno. Tyto velké firmy totiž musí řešit nečekaný nárůst nákladů, které nyní musí dodavatelům materiálu platit, aby mohly dokončit už započaté a nasmlouvané stavby.

„Nejvíce problematické jsou pro firmy smlouvy uzavřené před listopadem 2013. Jejich rozpočtáři totiž při návrzích kalkulovali se zcela jinými položkovými cenami. Některé firmy mají ve smlouvách doložky o výkyvech kurzů, čímž jsou relativně zajištěné, ale neplatí to pro všechny," uvedl Vacek.

Kritika intervencí

Měnové intervence ostře kritizuje i Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR. „Vyhlášení intervencí ČNB zatím stavebním firmám nepřineslo nic pozitivního. Jejich pokračování rozhodně není dobrá zpráva pro české stavebnictví," řekl prezident svazu Václav Matyáš.

Podle generálního ředitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala znamenají intervence ČNB při pokračující cenové válce na stavebním trhu další nečekané zvýšení nákladů. „Dodavatelé materiálů ze zahraničí, například hliníkových profilů, výrobků z ropy či technologických celků, promítli zdražení do svých cen, zatímco vyšší dodavatelé většinou tuto možnost vůči investorům neměli. Takže tyto nečekané náklady sanují ze své marže, respektive častěji spíše prohlubují ztrátu na dané zakázce," upozornil.

Rozpočty staveb byly už před tím napjaté, celých 60 procent stavařů přiznala, že staví na hranici „bezpečné ceny". Na 14 procent firem se kvůli tlaku veřejných investorů na co nejnižší cenu dostalo pod tuto hranici.

Tvrdý políček českému stavebnictví

Generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol Evžen Korec vnímá intervenci ČNB jako další tvrdý políček českému stavebnictví. „Celé odvětví se jen těžce zvedá z následků hospodářské krize a potřebovalo by spíš podat pomocnou ruku, například prostřednictvím státních investic. Když už stát například masivně podporuje tuzemské zdravotnictví, měl by se se stejnou pozorností věnovat i stavebnictví," myslí si Korec, podle nějž je stavebnictví vnímáno jako skutečné zrcadlo kondice celé ekonomiky. „Při hodnocení jeho současného stavu máme k optimismu stále daleko," dodal Korec.