Agrofertu Holding se loni velmi dařilo. Čistý zisk skupiny vzrostl na 5,97 miliardy korun z předloňských 3,73 miliardy. Spotřebitelé Agrofert znají jako top firmu v českém potravinářském a chemickém průmyslu a v zemědělství. Nyní ale upíráte pozornost i na zpracování dřeva. Proč?
Agrofert Holding hodlá v lesnicko - dřevařském průmyslu vybudovat produkční řetězec „ z lesa přes výrobek až ke konečnému zákazníkovi“. Tato strategie se nám v minulosti vyplatila jak v zemědělství, tak i v chemickém průmyslu. Zajímám se o lesnictví a dřevařství již delší dobu, ovšem v mimoakviziční rovině. Od začátku letošního roku jsem přesvědčen, že daná skomírající odvětví mohou mezi sebe přijmout nového partnera, který dodá tomuto byznysu oživení a vrátí ho na výsluní let minulých.

Jste už stoprocentním majitelem dvojky na trhu lesnického byznysu, tedy firmy WOTAN?
Povolení od českého antimonopolního úřadu už máme. Čekáme na rakouský. Předpokládám, že do 15. června transakci vypořádáme a staneme se 80procentními akcionáři skupiny WOTAN.

Co z hlediska rozvoje Agrofertu tato akvizice znamená?
Zemědělství a lesnictví jsou sloučeny pod jedno ministerstvo, tudíž nejsou to příliš vzdálené obory. Lesnické, dřevařské i zemědělské firmy spolu vzájemně kooperují. Agrofert si od tohoto projektu slibuje vytvoření, po vzoru zemědělského řetězce, další linie příbuzného oboru. Už dnes máme k lesnictví blízko. Kupujeme ročně 300 000 kusů palet, vyrábíme biomasu, tj. pelety ze zbytku obilí a slámy, která obdobně jako štěpka z klestu nebo jiný dřevěný odpad končí u stejných zákazníků, tj. elektráren, které biomasu spalují.

O zpracování dřeva se perou velmi mocní hráči, Janem Mičánkem počínaje přes Pavla Dlouhého, Václava Junka a Richadra Hávu až po Karla Komárka, říká se, že Lesy ČR jsou poslední neohlodaná kost v Česku. V jakém rozsahu o ně máte zájem vy?

Nemyslím, že Lesy ČR jsou neohlodaná kost. Ta byla historicky ohlodávána různýma lobbistickými klikami a vlastní dceřinou společností. Dnes Lesy ČR extrémně prosperují a jejich klienti jsou na tom ekonomicky špatně. Je otázka, jestli tato situace nevede k destrukci celého sektoru. Je potřebné najít rovnováhu, aby přežili všichni. Koncentrace firem je jedna z alternativ. Množství potřebného dřeva v tuto chvílí nedovedu přesně určit, to ukážou následné akvizice.

Chcete zpracovávat dřevo jen ze státních lesů nebo má Agrofert i svoje vlastní lesní porosty?
Kromě státního dřeva se chceme ucházet i o zdroje soukromých a obecních vlastníků. Mimo to chceme ročně investovat do nákupu vlastních porostů s následným obhospodařováním.

Momentálně se zajímáte o Dřevozpracující družstvo Lukavec z Pelhřimovska. Chcete podnik koupit?
Mám o dřevozpracující družstvo Lukavec zájem. Je to největší česká zpracovatelská kapacita nepatřící do žádného koncernu. Zajímavá je především širokou škálou zpracovávaných sortimentů i dřevin a zároveň obrovským spektrem nabízených výrobků.

V Lukavci se vyrábí řezivo a deskové materiály, družstvo dosahuje obratu kolem tří miliard korun. Proč by se ho současní majitelé měli zbavovat?
Dřevařské firmy v ČR bojují s existenčními problémy. Stejně tomu tak je i v Lukavci, družstvo přešlapuje na místě a bez budoucích investic, na které nemá finanční zdroje, se bude koukat na vlastní zkázu. A to by byla škoda.

Management Lukavce prý není vašim námluvám příliš nakloněn. Bojí se, že až družstvo ovládnete, vyhodíte půlku zaměstnanců. Máte něco podobného v úmyslu?

Ano, vedení naši nabídku odmítlo, nicméně netuším, proč vedení toto tvrdí, když jsem jim při osobním jednaní řekl pravý opak. Jestli zaměstnance straší propouštěním, tak k tomu mají nejspíš nějaký osobní důvod, o kterém nechci spekulovat.

Jaké plány s Lukavcem máte?
No v každém případě, pokud bychom uspěli, ho budeme dál rozvíjet ve smyslu zamýšleného zpracovatelského řetězce. Při dohodě s DD Lukavec budou jeho výrobky dále uplatněny v nábytkářství, stavebnictví, obalových materiálech a spoustě dalších. Nevylučuji ani možnost výroby energie z obnovitelných zdrojů v Lukavci. Předpokládám, že s managementem firmy budeme na trhu vyhledávat i nové uplatnění dřevařských výrobků i nových výrob.

Znamená to, že lidé, které práce v Lukavci živí, mohou nadále svou budoucnost spojovat s lesnickou výrobou?
Určitě ano, naopak v případě vstupu počítáme s investicemi na rozvoj výroby, navýšením kapacit a logicky i náborem dalších lidí. Lidi v DD Lukavec se o svoji práci nemusí bát, spíše naopak se mohou stát součástí největší privátní podnikatelské skupiny v ČR, která jak sami konstatujete, prosperuje.

Čtěte také: Babiš: Skandál jako v Německu nám snad nehrozí