Nejcennější firma světa dnes sdělila, že čtvrtletní dividendu 2,65 dolaru na akcii začne vyplácet od čtvrtého čtvrtletí fiskálního roku, který začíná v červenci. Roční dividendový výnos, což je poměr dividendy k ceně akcie, bude na základě dnešní tržní ceny činit podle agentur 1,8 procenta. To je mírně pod úrovní dalších technologických gigantů jako Microsoft s dividendovým výnosem 2,5 procenta nebo Hewlett-Packard s dvěma procenty, i pod průměrným dvouprocentním výnosem firem širšího burzovního indexu S&P 500.

Zpětný odkup akcií začne v příštím fiskálním roce. Společnost v jeho rámci během tří let chce předat vlastníkům asi deset miliard dolarů.

Generální ředitel firmy Tim Cook ujistil investory, že Apple bude nadále silně investovat do výzkumu a vývoje, nových akvizic a maloobchodního prodeje a udrží si přes program rozdělování peněz akcionářům „válečnou pokladnu“ pro další strategické tahy.„Dnešní rozhodnutí nám žádné dveře neuzavírá,“ řekl. Dodal, že prioritou firmy nadále zůstává inovace produktů.

Výplata dividend bude stát Apple ročně asi deset miliard dolarů. To je výrazně méně, než kolik firma vytváří ročně na hotovosti, jejíž objem tak bude dál narůstat, i když pomalejším tempem, Za poslední fiskální rok Apple generoval hotovost 31 miliard dolarů.

Akcie reagovaly vzestupem

Akcie Applu na zprávu reagovaly vzestupem o 1,7 procenta na 595,80 USD. Minulý týden se jejich kurz přechodně vyšplhal poprvé nad 600 dolarů.

Apple je nejcennějším veřejně obchodovaným podnikem na světě a za poslední dva měsíce výrazně zvýšil náskok před druhou firmou v pořadí, ropným koncernem Exxon Mobil. Od konce ledna získal jeho kurz 37 procent a vzestup zahájil poté, co finanční ředitel Peter Oppenheimer 24. ledna řekl, že správní rada „aktivně“ diskutuje o využití nahromaděné hotovosti.

Apple zastavil dividendy v roce 1996, kdy utrpěl čistou ztrátu 816 milionů dolarů. Po návratu Steva Jobse do čela společnost odmítala volání investorů po rozdělení části zisků. Od Jobsovy loňské smrti však management signalizoval, že tuto možnost zvažuje.

Výplata dividend otevírá akcie Applu širšímu spektru investičních fondů. Některé typy fondů nemohou kupovat akcie firem, které nevyplácejí dividendy.

„Apple je překapitalizovaná společnost, takže je asi lepší, když předá hotovost do kapes akcionářů, než aby ji držela ve vlastní kapse,“ řekl ke zprávě agentuře Reuters šéf kodaňské firmy Strand Consulting John Strand.