Podle médií bude mít iPhone 5S lepší fotoaparát a výkonnější procesor než jeho předchůdce. Mohl by být rovněž vybaven senzorem pro otisky prstů. Kromě tradiční černé a bílé barvy bude pravděpodobně k dostání i ve zlatém provedení.

Levný model iPhone 5C bude mít zřejmě plastový kryt a podle zdrojů agentury Reuters bude nabízen v pěti až šesti různých barvách. Analytici upozorňují, že Apple potřebuje levnější zařízení, aby podpořil prodej na rozvíjejících se trzích, kde si spotřebitelé nemohou dovolit jeho klasické modely. Podle analytika Benedicta Evanse ze společnosti Enders Analysis dospěl trh „do bodu, kdy má z hlediska Applu smysl nabídnout model v ceně 200 až 300 dolarů (zhruba 4000 až 6000 Kč)".

Předpokládá se, že Apple rovněž oznámí termín uvedení těchto nových zařízení na trh. Postup firmy v předchozích letech podle serveru 9to5mac naznačuje, že jejich prodej by mohl být zahájen 20. září.

Tři roky bez zásadní novinky

Správní rada Applu se podle některých zdrojů nedávno setkala s generálním ředitelem Timem Cookem, aby vyjádřila obavy ohledně „tempa inovací" v podniku. Apple nepřišel s žádnou zásadní novinkou od roku 2010, kdy uvedl na trh počítačový tablet iPad. Již téměř rok nepředstavil žádnou novou verzi ani svých tabletů iPad a telefonů iPhone.

V žebříčku nejinovativnějších společností časopisu Forbes se letos Apple propadl až na 79. místo. V roce 2011, kdy časopis začal žebříček vydávat, Applu patřila pátá příčka. Loni klesl na 26. místo.

Apple v poslední době ztrácí podíl na trhu s tablety i chytrými telefony, kde čím dál více zaostává za přístroji s konkurenčním operačním systémem Android. V letošním druhém čtvrtletí se podíl Applu na trhu s chytrými telefony podle výzkumné firmy IDC snížil na 13,2 procenta z 16,6 procenta před rokem. Na trhu s tablety klesl podíl firmy ještě výrazněji, a to na 32 procent z 60 procent před rokem.

Zisk firmy v letošním druhém čtvrtletí meziročně klesl o 22 procent na 6,9 miliardy dolarů (asi 135 miliard Kč). Firma ve čtvrtletí zvýšila prodej telefonů iPhone o 20 procent na 31,2 milionu přístrojů, prodej tabletů iPad však o 14 procent klesl a činil 14,6 milionu kusů.

Chytré hodinky

Ředitel Cook v červenci uvedl, že v příštích měsících počítá s novými produkty, a to v některých případech „v nových kategoriích". Apple nyní údajně pracuje na chytrých náramkových hodinkách iWatch. Podobné zařízení již minulý týden představil klíčový konkurent, jihokorejská společnost Samsung Electronics. Očekává se, že Apple představí iWatch až v příštím roce.

Podle zdrojů agentury Bloomberg již Apple vytvořil zhruba stočlenný tým, který pracuje na zařízení podobném náramkovým hodinkám, které by mohlo vykonávat některé funkce, jež v současné době nabízejí telefony iPhone a tablety iPad.