"Vzhledem k tomu, že dosahujeme mezi Prahou a Českým Krumlovem i stejné jízdní doby jako autobusy, jsem přesvědčen, že řada cestujících dá přednost pohodlnějšímu vlaku. Z Prahy do Krumlova dojedeme za 2 hodiny a 59 minut," uvedl Nálevka. Ceny spojení z Prahy do Benešova a z Prahy do Trenčína se proti letošnímu jízdnímu řádu nemění.

Cena obyčejné jízdenky u Českých drah z Prahy do Českého Krumlova v současnosti stojí 275 korun. Při včasném nákupu přes internet to je 199 korun.

Nový jízdní řád na železnici začíná platit 11. prosince. Ceny jízdenek už oznámily České dráhy, které jsou zdaleka největším dopravcem. Obyčejné jízdné zdraží o koruny, u vzdáleností do 120 kilometrů má být dražší o korunu, u větších vzdáleností do čtyř korun.

Kromě vlaků provozuje v Česku Arriva autobusové spoje. V autobusové dopravě společnost, patřící do skupiny Deutsche Bahn, drží zhruba 20procentní podíl. Zajišťuje dopravu objednanou krajem ve Středočeském, Severomoravském a Královéhradeckém kraji. V dálkové dopravě provozuje na své komerční riziko spojení například z Prahy na Šumavu, do Jeseníku, nebo z Jeseníku do Ostravy nebo do Brna.