Další vlnu změn chystá společnost Atol, která ve městě provozuje systém parkování. Tou největší bude rozšíření placeného stání na Pražském Předměstí.

Atol hodlá nově zpoplatnit 2236 parkovacích míst.

„Pokud podmínky rozšíření schválí městská rada, dojde během dubna k instalaci dopravního značení. Zahájení ostrého provozu zóny plánujeme na 1. května,“ uvedl předseda představenstva firmy Atol Dušan Čížek.

Prodej parkovacích karet by měl začít už v březnu. Obyvatelé zaplatí za první kartu 1200 korun na rok, každá další je přijde na tři tisíce korun. Podnikatele čeká výdaj 9000 korun. Oproti centru však ušetří tři tisíce korun.

Ostatní se musí připravit na platbu v parkomatech. Cena se však liší podle čtyř vytyčených oblastí. Například mezi Hořickou ulicí a Gočárovou třídou bude stát parkovné deset korun na hodinu, ale řidič si bude smět předplatit pouze dvě hodiny stání.V okolí nového autobusového nádraží a železniční stanice motoristé vydají za první půlhodinu pět korun, za další už zaplatí 20 korun. Maximální dobu stání tady Atol stanovil na hodinu.

„Počet parkovacích míst v téhle oblasti je kvůli terminálům městské dopravy nedostatečný. Proto chceme dosáhnout co nejvyšší obrátkovosti míst,“ vysvětlil Čížek.

Mezi další novinky, které chce Atol prosadit, patří například snížení minimální hodinové parkovací doby v zelené zóně na polovinu. Za to ale firma požaduje zkrácení doby tolerance od překročení limitu zaplaceného parkování po nasazení botičky z půl hodiny na pět minut.

Atol také hodlá lidem začít prodávat místa v budoucím parkovacím domě Katschnerka, který v září nabídne 500 stání. „Přednost dostanou obyvatelé lokality. Karta bude stát 2400 korun na rok,“ dodal šéf firmy Atol.