Avast ve čtvrtek 7. července oznámila, že hodlá koupit AVG za 25 dolarů za akcii. Představuje to o třetinu vyšší kupní cenu, než jaká byla závěrečná cena v předešlém dni na burze. Transakci by firma chtěla dokončit zhruba do konce září.

Úpis akcií se možná zpozdí 

Avast původně tvrdil, že by mohl uvažovat o primárním úpisu akcií už v příštím roce. Steckler ale nyní Reuters řekl, že plány na dlouho očekávanou emisi se kvůli aktivitám spojeným se začleněním dosavadního konkurenta zřejmě opozdí.

„Řekl bych, že tato akvizice zpozdila IPO o více než rok. Rok 2018 by bylo asi nejblíže, co by připadalo v úvahu; rok 2019 by byl mnohem pravděpodobnější," uvedl také.

Firma se bude podle něj nyní zaměřovat na mobilní trh a oblast malých a středních firem a korporací a nevylučuje případnou další akvizici v této oblasti.

Avastu se zvýší počet uživatelů

Sloučená společnost bude mít více než 400 milionů uživatelů. Podle Stecklera to bylo počtvrté za poslední tři roky, kdy Avast učinil nabídku na převzetí svého dlouhodobého konkurenta. Ten bude po akvizici nadále fungovat jako samostatná značka.

Společnost AVG vznikla stejně jako Avast v České republice. V současnosti sídlí v Amsterodamu a s jejími akciemi se obchoduje na newyorské burze. Jejich spojením vznikne jeden z největších světových výrobců bezpečnostních programů s více než 400 miliony uživatelů.

Avast plánoval IPO již v roce 2012, kvůli podmínkám na trhu od ní ale ustoupil. Před dvěma lety si společnost CVC Capital Partners koupila podíl v Avastu, který firmu ohodnotil na zhruba miliardu dolarů, napsal Reuters.

Čtěte také: Pražská burza na rozdíl od západoevropských trhů opět roste