„Na všech evropských trzích je však znatelný trend konsolidace a AXA je především pojišťovací skupinou. Proto se AXA rozhodla zaměřit se na hlavní oblast své činnosti - pojišťovnictví a zároveň uzavřít partnerství v poskytování bankovních služeb s jednou z největších retailových bank v ČR," uvedl generální ředitel finanční skupiny AXA pro ČR a Slovensko Martin Vogl.

Součástí uzavření Axa Bank je dohoda s UniCredit Bank, která umožní klientům ode dneška snadno přejít prostřednictvím elektronického bankovnictví do UniCredit Bank. Ta má už pro ně připravenou časově omezenou nabídku nového spořicího účtu s výhodným úročením a běžnými transakcemi zdarma. Navíc získají i platební kartu. Nabídku mohou využít do konce června. Pokud na ni nepřistoupí nebo se sami nerozhodnou přejít k jiné bance, Axa jim po dvou měsících vypoví účet a požádá je, aby si peníze převedli jinam.

„Rozhodnutí souvisí se současným obtížným prostředím v ekonomice, nízkými úrokovými sazbami a stále se zvyšujícími požadavky na regulaci bank," řekl Vogl serveru iHNED.cz. Axa Bank od svého vstupu do Česka před třemi lety získala 90 tisíc klientů a zaměřila se hlavně na spořicí účty. O loňského léta začala i s hypotékami, ale zde získala jen několik stovek klientů.

AXA v ČR působí také prostřednictvím penzijního fondu, životní pojišťovny, pojišťovny a investiční společnosti. Má zde téměř 800 tisíc klientů. Skupina AXA je celosvětovým lídrem v oblasti finančního zabezpečení. Celosvětově má AXA 102 milionů klientů v 57 zemích, 113.000 zaměstnanců a její celkový příjem za rok 2012 přesáhl 90 miliard eur (2,3 bilionu korun).

UniCredit Bank, která patří mezi velké tuzemské banky, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o pětinu na 552 milionů korun. Vklady klientů banky meziročně stouply o 8,1 procenta na 191,6 miliardy Kč, poskytnuté úvěry se zvýšily o 8,5 procenta na 193 miliard korun. UniCredit Bank zahájila na českém trhu činnost v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.