V Česku se každý rok prodá přibližně 700 tisíc nových televizorů. „Prodeje letos rostou, byť celková částka, kterou ročně Češi utratí za nové televizory, tedy zhruba 11 miliard korun, zůstává stejná,“ potvrdil na nedávné konferenci Innovation Day Libor Bauer z tuzemského zastoupení firmy Samsung.

Pro příjem zemského digitálního vysílání (DVB-T) je třeba pořídit si set-top-box či televizi s vestavěným digitálním tunerem a upravit anténu pro příjem digitálního vysílání./Ilustrační foto
Televizní revoluce startuje. Antény musí upravit tisíce bytovek

„Rozdíl je v tom, že zatímco dříve lidé kupovali dražší přístroje s větší úhlopříčkou, letos se prodává více televizorů, ale levnějších i s menšími úhlopříčkami,“ popsal Bauer situaci na celém trhu. Do souvislosti to lze dát právě s přechodem na DVB-T2. Vyšší prodeje (byť levnějších) televizí nejspíše znamenají, že tuzemské domácnosti začaly masivněji „přezbrojovat“ na nové vysílání. 

Postupný přechod


Zatím není důvod k jakékoliv panice, o staré vysílání přijdou první lidé až za rok (nejdříve se stávající DVB-T signál vypne v listopadu 2019 v Praze a okolí, naopak poslední se přepne Zlínsko v červnu 2020). Na druhou stranu, pokud někdo novou televizi půjde koupit, měl by pořídit takovou, která nové vysílání zvládne. 

Certifikaci ověřených strojů provádějí České radiokomunikace (ČRa) a v prodejnách a e-shopech jsou televizory označeny kulatou zlatou samolepkou s logem „dvb-t2 ověřeno“. Seznam přístrojů je na stejnojmenném webu. 

Generální ředitel České televize Petr Dvořák.
Zájem o nové televize poroste. ČT startuje přesun kanálů

Kdo nebude pořizovat novou televizi, musí koupit pro příjem DVB-T2 signálu set-top box. Malou krabičku na převod signálu, která se připojuje ke staré televizi. „Přes 90 procent nových televizorů a set-top boxů na trhu je nyní připraveno na příjem nového signálu. V souhrnu jde už o dva tisíce přístrojů,“ popisuje ředitel pro regulace ČRa Marcel Procházka.

Velká informační kampaň

V průzkumu, který ČRa představily na podzim, však čtvrtina diváků uvedla, už nyní sleduje televizor se set-top boxem. Jinak řečeno: tito lidé mají staré televizory (často ještě s vypouklou obrazovkou) vyrobené před rokem 2010 , kdy probíhala první digitalizace a zavádění DVB-T signálu. Tito diváci přeskočí celou jednu etapu vysílání a rovnou skočí do „dvojky“. 

K přechodu na DVB-T2 v relativně krátké době dochází z popudu Mezinárodní telekomunikační unie. Ta nařídila „vyklidit“ pásmo 700 MHz a místo televizního signálu se na uvolněném místě začne šířit rychlý mobilní internet. 

Česká vláda už plán přechodu schválila a na jaře by měla začít velká informační kampaň. 

Martin Komárek
Glosa Martina Komárka: Nová krásná auta