"Osobně si myslím, že pan Andrej Babiš z pozice vicepremiéra a ministra financí ČR polské podnikatele neblokuje… Samozřejmě je nutno poznamenat, že Agrofert a další společnosti patřící vicepremiérovi Babišovi jsou významnými a s největší pravděpodobností nejsilnějšími konkurenty na českém i slovenském trhu. Z tohoto pohledu mohou mít polští producenti určité domněnky o jeho nyní větším vlivu na konkurenceschopnost, ačkoli já o tom žádné důkazy nemám," řekl Sawicki.

Polský ministr před časem jednal se svým českým protějškem Marianem Jurečkou o údajné kampani proti polským potravinám, která se podle některých výrobců ze sousední země v Česku občas vede. Polské zemědělské produkty jsou co do kvality srovnatelné s výrobky dalších zemí EU a tvrzení o jejich špatné úrovni nejsou pravdivá, řekl ministr. "Polsko a ČR jsou vázány stejnými požadavky, co se týče potravinářských výrobků vstupujících na trh EU, a úřady odpovídající v našich zemích za jejich nezávadnost pracují v souladu s předpisy EU," řekl Sawicki.

V Polsku se v poslední době objevily názory, že kontrola potravin dovážených do Česka je namířena proti polskému exportu. S tím šéf polského rezortu zemědělství ale nesouhlasí. "Nová opatření nedávno zavedená českou vládou se, pokud je mi známo, týkají potravin ze všech členských států, takže odmítám závěr, že jsou namířena proti polským exportérům," dodal Sawicki.