Na důvodech, proč jsou šest let staré mosty v nevyhovujícím technickém stavu, se Ředitelství silnic a dálnci (ŘSD) nemůže shodnout se zhotovitelem stavby, firmou Eurovia. Podle ní se ŘSD o mosty nedostatečně staralo a při jejich výstavbě požadovalo použití nevhodného materiálu, tzv. studeného odvalu. Začátkem ledna proto Eurovia odmítla udělat nutné opravy za vlastní peníze. ŘSD je ale chce po firmě vymáhat zpětné poté, co mosty samo opraví.

Na mostech se v polovině roku 2014 objevily trhliny způsobené pnutím stavby, mostní podpěry se podle ŘSD pohybují nerovnoměrně a ložiska jsou vysunutá mimo přípustné meze. Od konce loňského roku, kdy ŘSD zkoumalo na mostech přípustnou zátěž, smějí na ně vjíždět osobní vozidla pouze třicetikilometrovou rychlostí.

Babiš v Ostravě stráví dva dny. Setká se s představiteli města i podnikatelů. V úterý navštíví areál bývalé chemičky Ostramo, který je jednou z největších ekologických zátěží v regionu a v zemi vůbec. Sanace tamních ropných lagun by měla skončit v roce 2022. Nejhorší část lagun, tedy zapáchající kaly, by mohla být odtěžena do konce roku 2016, řekl nedávno ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).