Blíže rozhodnutí soudu nechtěl Babiš z Bruselu, kde se účastní summitu, komentovat, protože detaily nezná.

"Nebudu to komentovat, nejsem ministr financí a neznám vůbec rozhodnutí soudu," uvedl v textové zprávě. Podstatné ale podle něj je, že zákon o EET platí. V Bruselu je odpoledne v plánu tisková konference premiéra.

I ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vítá, že Ústavní soud nezrušil zákon jako celek. Důležité podle ní je i to, že soudci označili cíl zákona, tedy lépe kontrolovat výběr daní, za legitimní. Ministerstvo financí následně uvedlo, že vzhledem k rozsáhlosti potřebných změn v zákoně vnímá rozhodnutí odložit start třetí a čtvrté fáze evidence tržeb jako jediné možné.

Zrušení části paragrafů podle ní nebude mít vliv na funkčnost evidence, řekla dnes novinářům ve Sněmovně.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský
Ústavní soud EET nezrušil. Část zákona ale škrtl

Schillerová také uvedla, že ministerstvo připravuje novelu zákona o EET, která by zavedla výjimky z evidence. Do té nyní úřad zapracuje i současné výhrady Ústavního soudu, včetně odvolaného spuštění třetí a čtvrté vlny EET. Zároveň by měla obsahovat i výjimky z povinnosti evidovat tržby.

"Určitě budeme navrhovat ty nejmenší fyzické osoby, které mají nějaký příjem. Budeme to navrhovat ve vazbě na paušální daň," řekla Schillerová. Hranici tržeb 750 tisíc korun, kterou navrhují některé strany, ale považuje za příliš vysokou.

Novela je podle Schillerové do značné míry připravena. "My jsme schopni tu novelu předložit velice rychle, ale pak to bude otázkou legislativního procesu, a ten já odhadnout neumím," řekla. Předpokládá, že ministerstvo by mělo návrh předložit do dvou měsíců.

Soudkyně Helena Králová.
Ministr Pelikán dočasně zprostil výkonu funkce soudkyni Královou

Rozhodnutí soudu přivítal Jan Hamáček z ČSSD, která v předchozí vládní koalici zákon prosazovala. "Takto složitý zákon asi může mít problémy, ale já to pokládám spíš za technické věci, které Ústavní soud upravil. To gros zůstává, ukazuje se, že ten zákon je v souladu s českým právním řádem a že je i potřebný. To konstatoval i Ústavní soud, že jeho cílem je zlepšit výběr daní," řekl.

Spokojený je i s tím, že Ústavní soud neoznačil za důvod ke zrušení zákona postup minulé Sněmovny, která předčasně ukončila rozpravu.

"Ústavní soud de facto dal za pravdu postupu tehdejší vládní koalice, která použila ukončení rozpravy jako nouzový prostředek ve chvíli, kdy opozice zneužila jednoho paragrafu jednacího řádu a chystala se zcela zablokovat Poslaneckou sněmovnu," řekl Hamáček, který v minulém období dolní komoře Parlamentu předsedal.

Fiala vítá zrušení třetí i čtvrté etapy

Rozhodnutí soudu uvítal i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "My se domníváme, že třetí a čtvrtá fáze nepřinese to, co přinesla první a druhá," řekl ke zrušení startu závěrečných dvou fází EET. "Dáme-li nějakou administrativní překážku, tak musí přinést na druhé straně pro společnost přínos. A u třetí a čtvrté fáze tam výtěžek a přidaná společenská hodnota není," řekl.

"Jsem rád, že soud dal v některých případech za pravdu naší stížnosti na zákon o evidenci tržeb. Za neméně důležité považuji, že ÚS také konstatoval, že ukončení rozpravy při schvalování EET bylo v rozporu s jednacím řádem," komentoval rozhodnutí na sociálních sítích předseda ODS Petr Fiala.

Novinářům poté řekl, že zrušení startu třetí a čtvrté vlny EET dává velkou šanci, že vůbec nebudou spuštěny. "Už před volbami jsme slyšeli, že většina stran má nějaké výhrady ke třetí a čtvrté vlně," řekl. Připomněl také, že ODS předkládá zákon, který by zrušil i první dvě vlny EET.

TOP 09 trvá na celkovém zrušení

O zrušení celé EET chce nadále usilovat i TOP 09. Rozhodnutí soudu o zrušení části zákona podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska ukázalo, že norma byla "legislativním paskvilem". Kalousek také uvítal, že soud upozornil na porušení jednacího řádu Sněmovny při schválení zákona o EET. "Doufám, že toto stanovisko Ústavního soudu budou mít na paměti všechny budoucí Sněmovny, které by se chtěly dopustit té nestoudnosti, které se dopustila bývalá koalice," řekl.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík ocenil, že soud zrušil spuštění třetí a čtvrté etapy EET, což Starostové dlouhodobě požadují. "Navíc budeme požadovat, aby se v rámci 1. a 2. vlny evidence netýkala ani neplátců daně z přidané hodnoty," uvedl na twitteru. Uvítal také to, že na účtenkách se nemají podle soudu uvádět identifikační čísla. "Zpracováváním rodných čísel v případě účtenkové loterie se nepřiměřeně zasahuje do soukromí občanů," myslí si.

"Rozhodnutí soudu vítáme. Pokud přijde nový zákon, budeme jako SPD hlasovat proti," komentoval rozhodnutí Radim Fiala s tím, že politici SPD byli od začátku proti zavádění systému.

Lubomír Metnar.
Ministr vnitra Metnar: K reorganizaci policie se vracet nebudu