Hlavní zdroj příjmů bank, čistý úrokový výnos, klesl v době nízkých úrokových sazeb o 2,2 procenta na 1,86 miliardy eur. Naopak na poplatcích peněžní ústavy vydělaly o sedm procent více než v roce 2014, čistý výnos z poplatků a provizí dosáhl téměř 530 milionů eur.

Ke zlepšení hospodaření bankovního sektoru ale přispěla i nižší tvorba rezerv a opravných položek.

Slovenské banky ke konci loňska poskytly klientům úvěry v hodnotě 43,3 miliardy eur, což meziročně představuje nárůst o více než devět procent. Vklady klientů peněžních ústavů se v sledovaném období zvýšily o 8,5 procenta na 48,95 miliardy eur.

Letošní hospodaření bank na Slovensku by však mohlo ovlivnit nařízení, podle kterého banky musejí nabízet klientům bankovní účet za nízký měsíční poplatek a lidem s nízkými příjmy dokonce bezplatně. Slovenský ministr financí Peter Kažimír už dříve odhadl, že banky by v souvislosti se zmiňovaným opatřením mohly na poplatcích přijít o 50 až 60 milionů eur ročně.

Největší peněžní ústavy na Slovensku patří zahraničním bankovním skupinám. Ty do slovenského bankovního sektoru vstoupily poté, co země peněžní ústavy v minulosti ozdravila a nabídla investorům.