Oba ministři se 6. května v Praze dohodli na posílení spolupráce při kontrolách kvality a bezpečnosti potravin. České a polské inspekční orgány si podle dohody mají poskytovat informace, které mají zabránit uvádění zdravotně závadných či nekvalitních potravin na český a polský trh.

Setkání ve Varšavě ministři domluvili v polovině května při návštěvě delegace vedené premiérem Petrem Nečasem v Polsku. Bendl s Kalembou tehdy jednali například o Společné zemědělské politice EU či společné prezentaci zemí Visegradské čtyřky na potravinářském veletrhu v Poznani.

Podíl nevyhovujících polských výrobků byl podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce nejvyšší ze všech zemí dovážejících jídlo do Česka. Poláci ale tvrdí, že kontroly kvality jsou spolehlivé a provádějí se podle evropských standardů. Polské velvyslanectví v Česku v dubnu označilo kritiku kvality polských potravin z české strany za snahu vytlačit je z trhu a zvýšit na něm podíl českých výrobků.

Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl podle lednového vyjádření Svazu obchodu a cestovního ruchu více než čtyřnásobně. Loni hodnota dovezeného zboží přesáhla rekordních 20 miliard korun. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně.