Pohonné hmoty u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět výrazně zdražily. Nejprodávanější benzin Natural 95 se na počátku týdne prodával v průměru za 30,35 koruny za litr, byl tak o 74 haléřů dražší než o týden dříve. Nafta zdražila o 88 haléřů na průměrných 29,02 korun za litr. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický ú­řad.

O 83 haléřů zdražil bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou, který se prodával za průměrných 29,79 Kč za litr. Nejméně, o 32 haléřů haléřů na 13,17 Kč za litr, zdražil plyn LPG.

Ceny benzinu a nafty pravidelně zjišťuje i společnost CCS. Podle jejích údajů ze čtvrtka byla průměrná cena benzinu v Česku 30,45 koruny za litr. Nafta zdražila na 28,95 Kč/l.

Růst ceny způsobila dražší ropa

Důvodem trvajícího růstu cen pohonných hmot je podle odborníků zdražování ropy, která se na konci minulého týdne dostala na několikaměsíční maximum. „Cenu podporuje mrazivé počasí v USA, v Evropě a v Asii, které má vliv na spotřebu topného oleje, což se následně projevuje i na zásobách destilátů. Dále pak sílící poptávka z Asie a zlepšující se situace ve světové ekonomice,“ prohlásil Petr Čermák ze společnosti Colosseum. Zdražování ropy se tak podle něj projevilo i u cen benzinu a nafty na burze v Rotterdamu.

„V příštím týdnu již motoristy nečeká další výrazné zdražování. Ceny pohonných hmot by měly spíše stagnovat,“ řekl dnes k dalšímu vývoji analytik Broker Consulting Jan Šimek.