Šetření Českého statistického úřadu ukázalo, že průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stoupla vuplynulém týdnu pouze o haléř na 30,18 koruny za litr. Motorová nafta podražila o dva haléře na 29,95 koruny za litr. Zdražení však bude postupně zrychlovat.

To ukazují i zjištění společnosti CCS, která ceny pohonných hmot rovněž sleduje a jejíž data jsou již ztohoto týdne. Vposledních dnech totiž podle jejích údajů litr benzinu Natural 95 vystoupal v průměru na 30,29 koruny, čili o 30 haléřů výše než vuplynulém týdnu. Nafta přibrala vtéže době 54 haléřů a dostala se na průměrných 30,30 koruny za litr.

Přesto by růst cen pohonných hmot mohl být ještě výrazně strmější. Změkčující polštář českým motoristům zatím totiž poskytuje posilující koruna. „Zatímco před třemi měsíci se kurz pohyboval kolem 20,50 koruny za dolar, nyní jsme poblíž 18,10 koruny za dolar. Podobné to je i z ještě většího nadhledu. Za poslední rok koruna k dolaru posílila o 17 procent. Korunová cena ropy proto historicky nejvyšší není,“ vysvětlil Vladimír Pikora zNext Finance. „Koruna absorbuje velkou část zvýšené ceny ropy a stabilizuje ceny pohonných hmot na českém trhu,“ přidal se analytik ČSOB Petr Dufek.

Silná měna ovšem neznamená, že pohonné hmoty nepůjdou ještě výše. „Ceny pohonných hmot reagují na vývoj na světových trzích s ropou a ropnými produkty s určitým zpožděním, a proto Natural 95 ještě zdraží. Díky silné koruně to ale nebude žádný zásadní skok,“ míní Pikora.

VČesku se navíc kcelosvětovým tlakům na cenu přidal i domácí zádrhel. „Česká rafinérská na konci srpna odstavila svou litvínovskou rafinérii pro pravidelnou údržbu. Odstávka trvala osm týdnů. Část kapacit bude odstavena ještě o něco déle z důvodu modernizace,“ vysvětlil David Marek zPatria Finance. To samozřejmě snižuje dodávky pohonných hmot na trh a tlačí cenu výš.