Při čekání na kávu si lidé mohou třeba vyřídit elektronickou poštu, aniž by museli platit za připojení k internetu, nebo si zadarmo přes skype zavolat.

„Bereme to jako standardní službu pro zákazníky, kteří si tady mohou posedět, pojíst, a přitom si udělat obchodní jednání nebo si vyřídit korespondenci,“ říká Adam Tyleček, manažer obchodního centra Tesco galerie v Ostravě- Porubě. Bezplatné wi-fi připojení tam funguje od roku 2006. A podle průzkumů počet lidí, kteří bezdrátový internet v galerii využívají, stále roste.

„Denně jsou to desítky lidí,“ sdělil Tyleček. Prozatím je pokrytí galerie signálem omezeno na vstupní část a prostor, kde jsou restaurace a kavárny.Vpříštím roce však vedení galerie plánuje, že signál rozšíří na celou plochu včetně hypermarketu. Vyjít vstříc tak chtějí majitelům chytrých telefonů, které mají přístup přes bezdrátové připojení wi-fi, aby mohli například odeslat neodkladné e-maily, a nepotřebovali přitom drahé datové paušály mobilních operátorů.

Bezplatné bezdrátové připojení funguje i na ostravském Letišti Leoše Janáčka. Zatím ho ale mohou využívat pouze cestující ve VIP saloncích. Této vymoženosti se ale brzy dočkají všichni lidé, kteří na letiště v Mošnově zavítají. „Bezdrátové připojení v celé hale pro všechny cestující bude zavedeno v lednu příštího roku,“ informovala tisková mluvčí letiště Michaela Kubešová.

Wi-fi bezdrátové připojení mohou zdarma využívat například hosté restaurací History v Muglinově na Mexické ulici, Maják na Bulharské ulici, SportClub na Vítězné ulici či Dlouhé 100ry v centru Ostravy na Nádražní ulici. Tam už čtyři roky. „Určitě je to přínos, teoreticky už by tuto službu měli nabízet ve všech lepších restauracích,“ míní Sylva Stonová z Dlouhé 100ry. Připojení wi-fi nabízí i hotel Imperial v centru Ostravy, tato služba tam ale není zadarmo. Zatím tam mají signálem pokrytý prostor recepce, restaurací a kongresového centra.

„Tuto službu zajišťuje společnost Telefónica, takže majitelé mobilních telefonů této firmy platí jen symbolickou částku. Ostatní hosté si musejí zakoupit předplacenou kartu a cena za připojení je v tomto případě čtyřicet korun za hodinu,“ uvedla Klára Daňková z hotelu Imperial. Celé wi-fi pokrytí hotelu se plánuje v nejbližší době, momentálně probíhá výběrové řízení. „Zda bude tato služba poskytnuta zdarma, nebo bude zpoplatněna, se vedení hotelu rozhodne na základě aktuální situace na trhu,“ vysvětlila Daňková.

Najít restauraci s wi-fi připojením zdarma je důležité například pro Michala Červeného, který je jako obchodní zástupce pořád na cestách. „Používám to, když chci rychlejší připojení, než umožňuje můj paušál v mobilu. Třeba na telefonování skypem zadarmo či odeslání a přijetí větších e-mailů,“ říká Červený. Bezdrátové připojení wi-fi bude možná zdarma k dispozici i občanům, kteří přicházejí na ostravský magistrát. „Je to jeden z rozvojových projektů, který budeme posuzovat v příštím roce,“ sdělila Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy.