Již dříve oznámila Česká spořitelna, umožní na podzim letošního roku ve spolupráci s karetní asociací Visa platit kartami bezkontaktně. V současnosti mohou zákazníci využívat bezkontaktní platby v řadě evropských zemí, včetně Slovenska či Polska.

Na rozdíl od standardní platby kartou nová technologie umožní zákazníkům platit kartou pouze přiložením karty ke čtečce speciálního terminálu. Ta si po přiložení karty a pípnutí kartu načte a platbu do určité předem nastavené částky uskuteční bez nutnosti zadat PIN.

„Na základě praktických testů mohu potvrdit, že transakce prostřednictvím karty PayPass je rychlá, jednoduchá a velmi pohodlná. Zaplacení zboží trvalo řádově pět vteřin. V bezkontaktních platebních technologiích vidím cestu ke snížení počtu hotovostních transakcí, a tím i větší komfort pro zákazníky,“ uvedl šéfredaktor finančního serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal.

Bezkontaktní technologii nyní Citibank nabízí v kreditní kartě Shell MasterCard. „Na bezkontaktní kreditní kartě Shell MasterCard od Citibank zůstávají všechny dosavadní funkce, parametry a výhody beze změn. S touto novou kartou je možné stále platit i obvyklým způsobem,“ uvedl Bhaskar Katta z české Citibank.

Kartu nemusí dát zákazník z ruky

Zákazník při bezkontaktním placení kartu nevydává z ruky a může tak po celou dobu transakce dohlížet na její průběh. Pokud karta zaznamená několik po sobě následujících bezkontaktních transakcí, bude nutné kartu vložit do kontaktní části platebního terminálu a transakci potvrdit zadáním PIN. Toto opatření slouží jako potvrzení, že uživatel karty je jejím držitelem, což snižuje možnost podvodu v případě odcizení či ztráty karty.

Bezkontaktní platební technologie byla poprvé v Evropě představena ve Velké Británii v roce 2007. Celkový počet obchodníků, kteří akceptují bezkontaktní karty MasterCard PayPass, je zhruba 311.000 ve 37 zemích světa, například ve Velké Británii, Polsku, Turecku, Francii, Švýcarsku nebo na Slovensku.

Na Slovensku byla bezkontaktní technologie použita například pro bratislavskou městskou kartu. Kartu je možné použít při nákupu zboží a služeb se speciálními slevami nebo jako průkaz do knihovny. Ve spolupráci se společností MasterCard plní i funkce běžné platební karty včetně použití při mezinárodním platebním styku. Karta slouží i jako předplacená jízdenka v bratislavské městské hromadné dopravě. V Praze takzvaná karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny a držitelé na ni také získají různé slevy.

Čtěte také: Přichází novinka v mobilních platbách