Majetek tohoto muže se odhaduje na 90,7 miliardy dolarů (asi dva biliony korun). Podle časopisu Forbes narostly akcie společnosti Amazon ve čtvrtek o 2,4 procenta, což znamená, že jeho bohatství překonalo zakladatele Microsoftu o 700 milionů dolarů.

Jmění druhého Gatese, který se držel na špičce žebříčku od května 2013, je odhadováno na 90 miliard. Třiapadesátiletý Bezos vlastní zhruba 17 procent akcií společnosti Amazon, přičemž jejich hodnota ve čtvrtek překročila 1060 dolarů za kus a je nejvyšší v historii.

Sklad amerického internetového obchodu Amazon v Dobrovízi u Prahy zahájil 8. září plný provoz.
Amazon kupuje americké supermarkety, konkurenci vyděsil

Rekordní je tak i tržní hodnota firmy - ve středu překonala hranici 500 miliard dolarů. Vyšší tržní kapitalizaci už mají z amerických firem, s jejichž akciemi se veřejně obchoduje, pouze Gatesův Microsoft, Alphabet (mateřská společnost Googlu) a Apple.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě a na trhu působí od roku 1995.

V posledních letech se však Bezos kromě Amazonu a filantropie soustředí zejména na noviny Washington Post, které koupil v roce 2013 a svou další společnost Blue Origin. Ta vyvíjí technologie, s jejichž pomocí plánuje provádět komerční lety do vesmíru.

Ilustrační foto.
Amazon chce v Česku zaměstnat ještě tisíc lidí

Na financování tohoto projektu vydá ročně zhruba miliardu dolarů. Sní totiž o tom, že jednou budou existovat vesmírné hotely a zábavní parky. "Chci, abychom byli lidé, kteří žijí a pracují ve vesmíru. Chci, abychom byli vesmírnou civilizací," řekl minulý rok listu Geekwire.

Také předpovídá, že v příštích staletích budeme naše těžké průmyslové odvětví postupně přesouvat z této planety a vytvářet zdroje energie ve vesmíru. „Země tak bude mnohem příjemnějším místem pro život,“ dodává.