Gatesovi se letos rozhodli poukázat na tři údajné pesimistické mýty, které podle nich lidem na celém světě zbytečně ztrpčují život. „Všechny tři ukazují ponurou vizi budoucnosti: podle jednoho se svět nezlepšuje, je stále chudý, nemocný a čelí přelidnění," uvedl Gates. Pohled na hospodářské parametry ale podle něj mluví o něčem jiném – podle HDP na hlavu se nyní třeba země jako Čína, Indie nebo Botswana, dříve považované za chudé, řadí k rostoucím ekonomikám.

„Jsem natolik velkým optimistou, že si troufnu udělat předpověď. Do roku 2035 na této planetě skoro žádné chudé země nebudou," shrnul ve výroční zprávě americký miliardář, který by měl v Davosu osobně promluvit v pátek.

Dalšími mýty jsou podle Gatesových představy, že humanitární pomoc je obrovským plýtváním prostředky a že boj s nemocemi, epidemiemi a hladem zvyšuje hrozbu přelidnění. Třeba na příkladu Brazílie se podle nich ukazuje, že tam, kde klesá dětská úmrtnost, klesá i porodnost.

„Naše planeta nebude vzkvétat, když necháme nemocné umírat, ale když budeme s to zlepšit jejich životy. Lidské bytosti nejsou stroje, které se jen tupě rozmnožují. Rozhodujeme se na základě okolností, jimž musíme čelit," tvrdí podle agentury AP Gatesová.

Gatesovi už léta spravují svou dobročinnou nadaci, jíž darovali už přes 26 miliard dolarů (přes 500 miliard Kč). Svými prostředky pomohli na celém světě proočkovat stamiliony dětí. Nyní se zaměřují na boj s obrnou, na podporu zemědělství a na informování o plánovaném rodičovství.