Výsledek ovšem paradoxně odporuje celkovým statistikám. Podle nich totiž Češi kupují biopotravin stále více, přičemž podíl těch dovážených navíc rapidně roste.

Zatímco v roce 2005 pocházelo z Česka čtyřiapadesát procent biopotravin na tuzemském trhu, loni už to bylo pouhých osmatřicet procent. Import biopotravin z míst vzdálených tisíce kilometrů může kvůli emisím COŖ výrazně poškozovat životní prostředí. Přitom tomu mají právě biopotraviny zamezit.

„Je jisté, že spotřeba biopotravin bude v několika následujících letech strmě stoupat. Byla by škoda přenechat většinu trhu zahraničnímu zboží,“ říká Tom Václavík z agentury Green Marketing, která trh s biopotravinami monitoruje.

Někteří čtenáři Deníku se domnívají, že české zemědělce od biohospodaření odrazují i příliš přísné předpisy a na růst prodeje biopotravin pohlíží skepticky. „Biopotraviny jsou jen nová móda,“ myslí si čtenářka s přezdívkou Ivča. Diskutující Vlasta se zase ptá: „Zajímalo by mě, zda jsou ekovýrobky z Brazílie, Afriky nebo Číny také osvědčovány podle kritérií Evropské unie?“

Jiní v dovážení biopotravin žádný problém nevidí. „Je přece jedno, jestli jde o bio či běžnou potravinu. Dovézt se musí tak jako tak,“ dodává k problematice čtenář pod přezdívkou Nutesi.

Martin Dohnal