Tradice chovu vepřů bude na Blanensku zřejmě pokračovat. Přestože farmám Agropodniku Skalice, který dodával většinu vepřového masa v regionu, hrozil před pár měsíci zánik, nyní nastal zvrat. Ve farmě v Újezdu u Černé Hory chovatelé nyní vykrmují selata svitavské firmy Drupork, do dvou týdnů jich budou tři tisíce. Farmu v Šebetově Agropodnik zřejmě prodá již v dubnu.

Na začátku loňského roku se chovatelé v šebetovské farmě starali o pět tisíc vepřů. Nyní tam nezbyl ani jeden. Vedení Agropodniku je totiž ve finanční ztrátě a už dlouhé měsíce se mu nedaří farmu prodat. „Kilogram vepřového masa jsme museli prodávat dokonce za čtyřiadvacet korun, přestože náklady nás stály kolem třiceti. Chov vepřů tak byl ztrátový. Museli jsme jej zrušit a propustit zaměstnance. V prázdném areálu tak zbyli jen hlídači. I tak se tam ale občas někdo vloupe. Navíc platíme zbytečné peníze za energie,“ popsal současnou situaci ředitel Agropodniku Jan Jurásek.

Ten doufá, že se ještě v dubnu podaří šebetovskou farmu prodat. Má dva zájemce. „Obě firmy chtějí chov vepřů obnovit, což je dobře. Příští týden máme další jednání. Doufám, že už podepíšeme smlouvu,“ dodal Jurásek.

Do svých rukou

Nejistý osud areálu dělal vrásky také Šebetovským. Na jejich pozemcích se totiž část farmy nacházela. Vzali tedy vše do svých rukou. „Protože obecní pozemky pod Agropodnikem zabíraly dvě třetiny a zbytek vlastnili soukromí majitelé, nemohli jsme se pustit do pozemkových úprav v obci. Těmi jsme chtěli zrušit obecní spoluvlastnictví. Agropodnik navíc nesplnil lhůtu, měl se vypořádat s pozemky do února. Soukromé pozemky jsme tedy odkoupili a tím pádem obec je nyní jediným majitelem půdy pod Agropodnikem,“ vysvětlil starosta Zdeněk Čížek. Tím se usnadní i prodej farmy. Kupec se totiž nebude muset domlouvat se spoustou majitelů pozemků, ale pouze s jediným, obcí.

I Čížek si přeje, aby chov vepřů zůstal v obci zachován. Zaměstnával totiž tamní obyvatele. „Pracovní místa v okolí nejsou. Pokud se ale chov v Šebetově rozjede, nejvýhodnější bude zaměstnat místní lidi, kteří tam mají praxi,“ dodal.

Že zůstane vepřín prázdný, to hrozilo také v Újezdě u Černé Hory. I tam musel Agropodnik své pracovníky propustit. Nyní se situace mění. „V této farmě zbylo pár lidí. Ti nyní vykrmují selata svitavské firmy Drupork. Ta přiveze následující dva týdny další vepře, bude jich až tři tisíce,“ přiblížil ředitel Agropodniku Jurásek.

Že se chov po půl roce v újezdské farmě rozjíždí, o tom dostal zprávu i starosta obce Jan Stejskal. „Dozvěděl jsem se o tom po telefonu. Uspořádali jsme tedy setkání lidí s předsedou družstva, abychom se dozvěděli co bude dál,“ sdělil s tím, že Újezdští se sešli ve čtvrtek.

Zda se podaří prodat šebetovskou farmu, to však stále není jisté. Pokud tam chov vepřů skončí, bude to pro Blanensko obrovská ztráta. Tvrdí to předseda okresní agrární komory Kamil Vystavěl. „Menší chovy jsou ještě v Knínicích, Letovicích, snad i Lysicích. Ty se také potýkají se ztrátou a navíc tvoří jen asi deset procent ze všech vepřínů v regionu. Zbývající většina patří Agropodniku. Snad se ji opravdu podaří zachránit,“ upozornil. I podle něj se zemědělcům chov prasat nevyplatí. Potravinářské řetězce jim totiž nezaplatí vyšší cenu než tu, kterou nabízejí obchodníci za maso dovezené ze zahraničí. „Na vše doplatí obyčejní lidé. Budou v obchodech nakupovat nekvalitní, ale levnější, maso z ciziny,“ varoval Vystavěl.