Ministerstvo letos uzavřelo s firmou Blažek smlouvu na dodání 52.000 čepic a klobouků vzor 95 za 14,7 milionu korun a 57.500 blůz a kalhot stejnokroje vzor 95 asi za 43,5 milionu. Oděvní společnost ale nebyla schopna smlouvy naplnit.

„Ve věci dodávek čepic a klobouků společnost Blažek potvrdila, že vinou ztráty výrobních kapacit u subdodavatelů není schopna splnit dodávky v termínu určeném smlouvou ani v žádné dodatečné lhůtě," uvedl mluvčí ministerstva Petr Medek. Stejně firma zdůvodňuje i konec zakázky na letní uniformy.

„S ohledem na tříměsíční skluz ze strany korejského certifikačního úřadu při vystavování nezbytného certifikátu o shodě jsme přišli o rezervované výrobní kapacity pro výrobu látky na klobouky i stejnokroje a ty jsme nebyli schopni v požadovaném termínu a kvalitě nahradit," uvedl Ladislav Blažek, majitel a zakladatel stejnojmenné společnosti. „Stalo se poprvé, kdy jsme nedostáli svým závazkům. Osobně mě to velmi mrzí, ale ani při vynaložení veškerého úsilí jsme vzniklé situaci nemohli zabránit," dodal.

V minulosti zástupci jeho firmy mluvili o tom, že za krach dodávky mohou české úřady, protože v jihokorejské továrně včas nezajistily kontrolu kvality. Zvažovali i právní kroky. Ministerstvo jakékoli pochybení tehdy důrazně odmítlo. Poté následovala několikaměsíční jednání, která měla předejít případnému soudnímu sporu.

Ukončení spolupráce

„Ani jedna strana nemá zájem současnou situaci dále prodlužovat, proto jsme se dohodli na ukončení spolupráce," poznamenal náměstek ministra obrany Jiří Borovec. Vojáci se podle něj nemusí obávat nedostatku výstroje. „V běhu je výběrové řízení na 117.000 součástí stejnokrojů, v případě čepic a klobouků vypíšeme v dohledné době novou veřejnou zakázku," dodal náměstek. Vojáci si v minulých měsících stěžovali na prázdné sklady a nedostatek některých sad uniforem. Oblečení si prý proto museli sami zašívat.

Firma Blažek bude muset nyní zaplatit smluvní pokutu. Podle jejího zástupce Davida Šimoníka se bude podle smlouvy pohybovat v řádu statisíců až milionů korun. Společnost dodává oblečení i pro další složky státu a několik zakázek se týkalo i armády.