Akciové burzy padaly v celé Asii a navázaly na pondělní globální výprodej vyvolaný nepříznivými údaji z čínské ekonomiky. Ačkoli se během úterka některé asijské trhy vzpamatovaly, ty čínské nereagovaly.

Řada Číňanů přišla o část úspor. „Akcie, které jsem koupil, se tak drasticky propadly! Byl jsem chamtivý, chtěl jsem vydělat víc jako had, co se snaží pozřít slona. Sledoval jsem, jak moje peníze mizí, všechno, co jsem vydělal, a část počáteční investice. Krvácí mi srdce!", citovala CNN jednoho uživatele sociální sítě Weibo.

Začátek recese?

Čínská centrální banka se rozhodla zasáhnout a snížila úrokovou i depozitní sazbu. Evropské burzy na zprávy z Asie reagovaly bouřlivým růstem, vystřelila také americká burza v New Yorku.

Jenže oslavy mohou být předčasné, čínská akciová krize totiž může signalizovat hluboké problémy uvnitř čínské ekonomiky, které by se brzy mohly přelít do velké a globální recese.

Zda se chmury naplní, zatím není jasné. Dá se totiž očekávat, že Čína do krize zasáhne a bude chtít předejít tržnímu řešení, které by znamenalo recesi. Podle některých analytiků Čína tvrdě narazila, protože nebyla schopná veřejně pojmenovat své hlavní problémy, jako předluženost, neustálou ambici růst nebo nesplacené půjčky.

„V neposlední řadě se Čína musí chovat zodpovědně na regionální úrovni. Doposud se tato země snažila užívat si plody své rostoucí moci bez toho, aby také nesla svůj díl zodpovědnosti," napsal pro agenturu Bloomberg analytik William Pesek.

Trhy se uklidní

Teď se řeší, co bude dál a někteří si myslí, že se musí čínský systém změnit. „V Číně je možné úplně všechno a podle mě proběhne nějaký vnitřní boj o udržení moci. Netvrdil bych však, že se systém musí skončit," řekl Deníku hlavní analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Analytici se víceméně shodují, že kroky centrální banky náladu brzy stabilizují. České ekonomiky se současná situace patrně dotkne nepřímo. Český export do Číny není významný. Jako první by mohly být zasaženy české strojírenské firmy exportující do Německa. Právě naši západní sousedé do asijské velmoci čile vyváží.

V reakci na situaci na burze nicméně včera oslabila koruna na 27,13 Kč za euro, což představuje pokles o čtyři desetiny procenta od pondělí. Pražská burza oproti tomu strmým úterním nárůstem nahradila pondělní propad.
Aktuální situace v Číně ovlivní ceny energií. Na téměř rekordní úroveň padají ceny elektřiny, zlevní také benzin, plyn nebo uhlí.

KAMIL POLKO a ČTK