To, že Češi spoří, pociťují obchodníci na klesajících tržbách už rok a půl. Finanční situaci jim nevylepšil ani začátek letošního roku. Podle Českého statistického úřadu se jim tržby snížily meziročně o dalších pět procent.

Lidé nemají v úmyslu zadlužovat se

„Důvody, proč v minulých měsících maloobchodníkům klesaly tržby, jsou dva,“ říká Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin. Jednak jsou to obavy z budoucnosti, protože lidem se jednoduše v době desetiprocentní nezaměstnanosti nechce zadlužovat.

Řada došla i na lékárny

Za menší lednové útraty prý může i zvyšování daní z počátku roku, které přimělo spotřebitele nakupovat v prosinci do zásoby. S nakupováním do zásoby to ale zřejmě nebude tak horké, protože obyvatele Česka nedonutily utrácet ani povánoční výprodeje. „A není se ani čemu divit. Vývoj mezd spolu s rostoucí nezaměstnaností rozhodně k utrácení nevybízí,“ opakuje analytik Československé obchodní banky Petr Dufek.

Jedny z mála firem, které si na krizi donedávna nemohly stěžovat, byli výrobci a prodejci léků. Ale i na ně by mohlo dojít. Podle lednových čísel se útraty v lékárnách snížily skoro o deset procent, což je prakticky největší lednový pokles. O něco menší propad tržeb měli v lednu i čerpadláři, ovšem nižší prodeje benzinu a nafty se dají ospravedlnit tím, že v zimě řidiči tradičně tolik nejezdí. Navíc benzin podražil o 21 procent, což může být další důvod menších tržeb čerpacích stanic. „Rostly i ceny léků a zdravotních potřeb, což mělo také dopad na tržby,“ vysvětluje Helena Horská z ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

Mohou za to senioři, v zimě nenakupují

Podle lékárníků samotných ale ceny léků naopak klesaly, což právě oni považují za jeden z důvodů poklesu tržeb. Dalším důvodem je prý zimní počasí, kdy senioři, coby nejčastější zákazníci, raději nevycházejí z domu. „Statistické údaje jsou podle mého správné. Dokonce bych řekla, že propad tržeb byl i výraznější,“ uvedla Ivana Sokolová z lékárny Modrá hvězda v Bílovci u Ostravy.

Pokles tržeb obchodníků

srpen 2009 -3,60%
září -6,00%
říjen -3,10%
listopad -6,10%
prosinec -1,90%
leden 2010 -5,00%

Zdroj: ČSÚ

Jestli za úspory na lécích může skutečně zimní počasí, anebo jde o dlouhodobější trend, ukáží až nadcházející měsíce. Rozhodně nízká spotřebitelská poptávka je podle ekonomických expertů hlavní brzdou hospodářského zotavení České republiky. A zlepšení se prý očekávat jen tak nedá. Tedy rozhodně ne v době, kdy firmy masově propouští.