„Svět bez drog není reálná vidina. Je potřeba dělat něco jiného. Ten základní leitmotiv strategie je minimalizace škod a minimalizace rizik. Ne plán, jak nebude tabák a alkohol, ale jak můžeme minimalizovat rizika. To by se mělo promítnout do státního rozpočtu i legislativy,“ řekl Vobořil, který na konci července z postu národního protidrogového koordinátora odchází.

Mobilní varna.
Strašidlo hlídalo špatně. Policie si na výrobce pervitinu došlápla

Úřad vlády už pořádá výběrové řízení. Vobořil ví o dvou kandidátech, oba jsou podle něj odborníci na problematiku drog.

V Česku denně kouří 2,4 milionu lidí. Alkohol si denně dá 600 tisíc mužů a žen. Stále častěji pijí ale i děti. Problémy s hazardním hraním může mít kolem půl milionu lidí. Na 120 tisíc je intenzivních kuřáků konopí. Na pervitinu a opiáty je závislých kolem 47 tisíc osob. Léky nadužívá asi 900 tisíc Češek a Čechů, vypočítal Vobořil.

Strategie se nezaměřuje jen na drogy. Nový dokument, který má platit do roku 2027, se týká návykového chování. Návrh obsahuje třeba doporučení, aby se procento ze spotřebních daní na alkohol a tabák a z daní z hazardu využilo na prevenci a léčbu.

Ilustrační foto
Školáci většinou dřív pijí, než kouří. Znají i závislost

Vobořil zmínil i každoroční výraznější či případné skokové zdražení tabákových produktů. Omezit by se měla také dostupnost alkoholu pro děti, vyšší cena by mohla být i u alkoholických nápojů.

V Česku by se měla také začít vést debata, zda by se užívání konopí nemělo povolit rekreačně v přísně kontrolovaném režimu, řekl odcházející protidrogový koordinátor. Podle něj to neznamená plnou legalizaci. „Neměli bychom jít cestou volného trhu, ale hledat způsoby, jak minimalizovat škody a rizika. Chceme hledat nějaký střed,“ řekl Vobořil.

Návrh počítá s vyváženějším rozdělením financí mezi prevenci s léčbou a represi. Do té nyní putují dvě třetiny peněz.

Ilustrační foto
Mladé ženy a alkohol? Většina neví, kdy má dost. A každá osmá pije, dokud může

Strategie má čtyři hlavní cíle. Patří mezi ně snižování dopadů na zdraví, na sociální situaci lidí a rodin i na rozpočet. Čtvrtým cílem je ochrana pořádku. Dokument vychází z deseti tezí. Opatření se mají řídit fakty a výsledky výzkumů. Represe a prevence mají být v rovnováze. Proti závislostem se má postupovat jednotně, přístup má být stejný u legálních i nelegálních drog.

Větší slovo v přípravě jednotlivých kroků by měly mít města a kraje. Víc by se měla při navrhování, posuzování a prosazování záměrů posílit role odborných společností a neziskových organizací. Česko by mělo být také razantnější na mezinárodní scéně a přispět k aktualizování mezinárodních dohod, uvedl Vobořil.

Strategii by měla vláda schválit to konce roku. Na dokument naváže akční plán s úkoly, termíny i detaily financování, který by měl kabinet projednat počátkem příštího roku.

Zásah policie.
Marihuana kam se podíváš. Vila v pražském Suchdole skrývala pěstírnu