Česká pojišťovna měla v sobotu večer hlášeno z bouřek asi 1500 škod za zhruba 50 milionů Kč. „Předpokládáme další růst hlášení škod během pondělí, takže to zdaleka není definitivní číslo," řekl Jan Marek z tiskového oddělení ČP. Vedle vytopených sklepů se podle něj objevují ve větší míře již i vytopená přízemí rodinných domů.

Allianz pojišťovna eviduje stovky škod za celkem asi 20 milionů korun. Nejčastěji jde podle mluvčího Václava Bálka o škody, které způsobily vichřice, pády stromů, přepětí v síti, lokální záplavy a také požáry.

Bouřky a přívalové deště doprovázené silným větrem a na řadě míst i krupobitím budou mít podle prvních odhadů likvidátorů Generali na svědomí desítky škod, jež se mohou vyšplhat do řádu milionů korun. „Počet škod poroste každým dnem. Upřesnění můžeme čekat nejdříve v pondělí, podrobnější statistiky v průběhu příštího týdne," uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. O řadě škod lidé podle něj nemají dosud tušení, protože jsou na dovolené mimo ČR. Navíc podle letitých zkušeností hlásí klienti škody způsobené řáděním přírodních živlů s tří- a vícedenním zpožděním. Je-li například zatopený sklep, je nutné počkat, až voda opadne, a teprve poté je možné začít sčítat škody, podotkl.

V Česku už týden panuje počasí, kdy po horkém dnu přijde vlna bouřek a přívalových dešťů. Hasiči pak mimo jiné odčerpávají vodu ze sklepů a likvidují stromy, které kvůli silnému větru popadaly na silnice a železniční tratě. Dnes odpoledne přitom hrozí v ČR opět velmi silné bouřky. Přívalové srážky mohou na některých místech rychle rozvodnit menší toky, a to hlavně v Ústeckém a Libereckém kraji a v kraji Plzeňském.