Letiště chce tendr na hotel vypsat ještě před koncem roku. Dá přitom k dispozici pozemek a práva k jeho užívání na dobu 30 let, přípravu a samotnou výstavbu už si zajistí provozovatel sám. „Konkrétní termíny realizace nelze nyní odhadnout, jelikož bude mimo jiné záviset na rychlosti přípravy,“ uvedl mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Letiště Praha. Ilustrační foto.
Příprava nové dráhy na Letišti Václava Havla může pokračovat

Podle něj nelze zatím odhadovat ani výnosy pro letiště, bude záležet na nabídce vítězného uchazeče. Letiště nicméně pro hotel vybralo atraktivní lokalitu, neboť u Terminálu 2 se v blízkém budoucnosti chystá hned několik rozvojových projektů. Mimo jiné výrazné rozšíření terminálu (fakticky stavba nového) a zbudování dvou parkovacích domů.

Letiště chce rovněž před koncem roku spustit pilotní projekt, kterému dalo název intelligence boxes. Má jít o menší sofistikované budovy s nejrůznějšími službami, které nemusejí přímo souviset s provozem letiště. Příkladem může být plastická chirurgie.

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT) otevřela 19. listopadu 2018 v prostorách Letiště Václava Havla Praha nový hangár S pro kontrolu letadel v rámci tzv. traťové údržby. Při ní se provádí celková kontrola letadla i jeho jednotlivých částí, doplnění p
OBRAZEM: Na pražském Letišti Václava Havla mají nový hangár. Slouží k údržbě

„Pilotní projekt takzvaných intelligence boxů je umístěn do prostoru mezi ulice K letišti a D6. Měl by být základem budoucí rozsáhlejší zástavby, která obohatí veřejnou část jižního areálu letiště o nové trvalejší využití,“ sdělil Pacvoň. Rozvoj těchto boxů má nastat především s přivedením kolejí a osobních vlaků na letiště. Vítězové tendrů si zajistí výstavbu sami.

Zamýšlená výstavba hotelu i projekt intelligence boxů jsou součástí dlouhodobých rozvojových plánů Letiště Praha v oblasti veřejných prostor v bezprostředním okolí stávající letištní infrastruktury. Plány nesou názvy AirportCity Sever a AirportCity Jih. Vedení letiště předpokládá například také vznik kongresové haly, sportovišť či výzkumného pracoviště.

Robot Master Pepper umístěný na Terminálu 2 na letišti v Praze.
Letiště Praha má svého prvního robota. Mluví česky, anglicky a tančí