Letošní sucho se nevyhnulo ani polím s bramborami. Jejich sklizeň právě končí a podle odhadu pěstitelů bude oproti loňské sezoně zhruba o pětinu nižší.

Nicméně v některých krajích očekávají bramboráři dokonce pouze poloviční sklizeň proti loňsku.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Cena vzroste

Farmáři nyní za kilogram brambor dostávají kolem 4,5 koruny, lidé si jej v obchodech kupují zhruba za 16 korun.

Houby a borůvky. Ilustrační foto.
Češi jsou mistři ve sběru hub i borůvek. Z lesů si odnesli plody za 6,6 miliardy

Předseda Českého bramborářského svazu Miroslav Chlan předpokládá, že v zimních měsících cena poroste.

„V letošním roce nebudou české pěstitele cenově ohrožovat dovozy levných přebytků brambor ze zahraničí,“ řekl Deníku.

Ilustrační foto.
Když pivo, tak z tanku. Zachraňuje chřadnoucí hospody

Sucho totiž potrápilo pěstitele prakticky na celém starém kontinentu. Prestižní ekonomický týdeník The Economist tak píše, že „Evropa čelí bramborové krizi“.

Ceny brambor v zahraničí jsou nyní o třetinu až polovinu vyšší než v Česku.

Malé, ale kvalitní

Na druhou stranu by se na kvalitě letošní produkce letní tropické teploty doprovázené extrémním suchem neměly podepsat.

„Brambory z letošní sklizně navzdory extrémnímu průběhu počasí budou v dobré kvalitě, jen hlízy možná budou menší,“ řekl Deníku předseda Českého bramborářského svazu Miroslav Chlan.

Přebarvená Praha. ODS obrala hnutí ANO, Čižinský TOPku

Brambory na polích v Česku patří mezi tradiční plodiny. Nicméně ještě v roce 1990 se pěstovaly na 115 tisících hektarech, letos jen na necelých 23 tisících.

Pozici bramborářského kraje číslo jedna si podle odhadů Českého statistického úřadu drží Vysočina, následovaná středními a jižními Čechami. V těchto třech krajích se dohromady sklidí 72 procent z celkové produkce brambor v zemi.

České, málo hnojené

Česko je u brambor pro přímou spotřebu soběstačné jen zhruba ze čtyř pětin.

Průměrný Čech jich ročně spotřebuje bezmála sedmdesát kilogramů.

Ministerstvo zemědělství si pochvaluje, že české brambory jsou kvalitní a zdravotně nezávadné.

„Spotřeba hnojiv a přípravků na ochranu rostlin je v ČR ve srovnání s ostatními zeměmi unie na nízké úrovni,“ říká náměstek ministra zemědělství Petr Jílek.