Na odborný seminář si přijely vyměnit zkušenosti i informace desítky bramborářů nejen z Vysočiny. První pozitivní zprávu pro letošní bramborářský rok je, že se tuzemským pěstitelům podařilo úspěšně prodat rané brambory pěstované především v Polabí. Situace na trhu už na základě prodeje raných odrůd tak způsobila, že ceny budou nižší než před rokem.

Areál Valašské dědiny v rožnovském skanzenu ožil v sobotu 14. září 2019 ukázkami podzimních prací na poli i v chalupě.  Brambory pekli v ohníčku Šimon Macháček a Sára Dostálová.
Práce na poli i v chalupě. Rožnovský skanzen nabídl bramborové speciality

„Letos by mělo být v obchodech kilo brambor za zhruba deset až dvacet korun. Situace na trhu vede k tomu, že se cena dostává zpátky na rozumnou úroveň,“ poznamenal Vlastimil Rasocha, ředitel havlíčkobrodské bramborářské společnosti Medipo Agras HB, která setkání bramborářů v areálu Školního statku Humpolec spolupořádala.

Sklizeň je v polovině

Na semináři rovněž zaznělo, že letošní úroda vypadá pěkně, i když bramboráři pamatují i lepší roky. „Letos jsou výnosy dost odlišné, a to i v rámci třeba i jednotlivých podniků, kde brambory pěstují. Záleželo na tom, kolik kde bylo vláhy,“ připomněl Vlastimil Rasocha.

Sklizeň brambor je v těchto dnech zhruba v polovině. Pokud počasí vydrží, a aktuální předpověď je z pohledu pěstitelů příznivá, mohly by být konzumní brambory sklizeny do konce září. Pak bude třeba ještě sklidit průmyslové brambory, například pro potřeby škrobárenství.

Sklizeň brambor ve Vrbátkách na Prostějovsku
Deset korun za kilo brambor? Minulost i na Prostějovsku