Zatímco většina lidí už v lednu na Vánoce nemá ani pomyšlení, pořadatelé brněnských vánočních trhů v těchto dnech uplynulou akci hodnotí a začínají plánovat její podobu pro rok 2019. Spokojení jsou s rostoucí návštěvností, osvědčilo se i prodloužení akce. Na Brněnské Vánoce, které skončí až po Štědrém dni, se tak Brňané mohou těšit i letos.

O kolik dní budou stánky na náměstích déle, zatím není jasné. „Nyní sbíráme data do dotazníku spokojenosti. I od tohoto výsledku se bude délka trhů odvíjet. Ve hře je několik variant, s otevřením po Štědrém dni počítá každá,“ nastínil mluvčí brněnského turistického informačního centra Jan Gerych. Instituce pořádala trhy na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí. Jejich podrobné zhodnocení zatím nemá k dispozici.

Ilustrační foto
Chtěl si pohladit štěně, majitel mu dal facku. Nesahej mi na můj majetek, křičel

V době prodloužených trhů zůstaly na obou náměstích stánky s občerstvením. Jejich provozovatelé jsou zatím v hodnocení opatrní. „Hlavním prodejním obdobím zůstal předvánoční čas. Trhy se nám navíc zdály živější než minule. Na náměstí Svobody bylo zajímavé i prodloužené období, ve kterém už byl provoz na Dominikánském náměstí slabší. Uvidíme, co přinesou další roky,“ uvedl třeba jeden z provozovatelů Turbomoštu Adam Vodička.

Ohlédnutí za trhy
• Uplynulé trhy zaplnily čtyři náměstí v centru Brna, tentokrát poprvé skončily až po Štědrém dni, 28. prosince.
• Pořadatelé prodloužení trhů hodnotí kladně, velmi pravděpodobně se tak na delší trhy lidé mohou těšit i letos.
• Trhy na Moravském náměstí a Zelném trhu skončily v plusu. Výdaje na Zelný trh činily tři čtvrtě miliónu, příjmy z nich téměř 2,3 milionu. Výdaje na trhy na Moravavském náměstí byly 2,4 milionu, příjmy 2,5 milionu.
• Na Moravské náměstí by se i po skončení adventní vesnice mohlo opět vrátit oblíbené vyhlídkové kolo.
• Na příští ročník pořadatelé chystají novinky, podrobnosti ale zatím nezveřejnili.


Návštěvníci prodloužení uvítali. „Člověk si Vánoce užije víc, než když stánky hned zmizí a náměstí vypadá, jako by už svátky skončily,“ poznamenal třeba Brňan Martin Strouhal. Mírný nedostatek viděl ve výzdobě, která podle něj oproti zahraničí stále pokulhává.

Studentce Sáře Suché se naopak výzdoba líbila. „Ocenila jsem, že se pořadatelé víc zaměřili na světelnou výzdobu, která byla krásná zejména večer,“ zhodnotila.

Jedním z největších lákadel trhů se stalo vánoční kolo na Moravském náměstí. „Díky němu přišlo mnohem víc lidí. Aktuálně jednáme o opětovném umístění. Definitivní rozhodnutí má padnout do měsíce,“ uvedla mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Pod městskou část spadají vánoční trhy na Moravském náměstí a Zelném trhu. Obě akce byly pro městskou část ziskové.

Přes úspěch však visí nad letošními trhy na Moravském náměstí otazník. Příčinou je plánovaná rekonstrukce místa. „Právě chystáme projektovou dokumentaci. Zda se však vše stihne vyprojektovat, získat všechna povolení a začít s pracemi ještě před letošními Vánocemi, nyní nevíme,“ poznamenala Dobešová.

Prostor před brněnským dolním nádražím chtějí proměnit. Přidají čekárnu s internetovým připojením a zeleň.
Za pohodlím do kontejnerů. Dolní nádraží zvelebí nová čekárna nebo toalety