Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky začíná na brněnském výstavišti ve čtvrtek. Dříve se konala v Přerově, v Brně je podruhé. „Letos půjde asi o největší přehlídku zvířat, která kdy v České republice byla,“ řekl ředitel akce Jan Kuběna. Největší zastoupení má masný skot, ovce a kozy. V expozicích budou i prasata nebo koně. Zvířata zaplní dva pavilony. Výstavu doplní i prezentace krmiv, veterinárních přípravků, reprodukční techniky nebo zemědělských strojů. Výstava bude na ploše 19.000 metrů čtverečních, převažují prostory pro hospodářská zvířata.

Jednotlivé dny mají i bohatý doprovodný program. Chovatelé představí národní šampiony. Ve čtvrtek bude například Den chovatelů masného skotu, následuje Den chovatelů dojného skotu a prasat, Den chovatelů ovcí a koz a v neděli program uzavře Den chovatelů koní. Součástí programu je například soutěž ve stříhání ovcí. „Chovatelé se budou prezentovat také úpravou masa. Návštěvníci si budou moci také podojit kozu nebo ostříhat ovečku,“ uvedla Martina Kremlová z Veletrhů Brno. Poslední den pořadatelé vyhlásí také nejsympatičtější jalovici. Rozhodnou o ní návštěvníci.

V Brně se sejdou chovatelé z 12 zemí

Do Brna na Národní výstavu hospodářských zvířat přijedou vystavovatelé z 12 zemí, celkem půjde o 175 firem. Doplní je také chovatelé, kterých bude 230. Národní výstavu hospodářských zvířat a zemědělské techniky doplní od pátku výstava chovatelských potřeb PROPET. O víkendu bude na brněnském výstavišti také mezinárodní výstava psů Intercanis a výstava koček Interfelis.

V Brně byla Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky poprvé v roce 2009. Dříve se konala v Přerově. Zaplnila téměř 15.000 metrů čtverečních výstavní plochy. Na zvířata se přišlo podívat 48.741 návštěvníků ze 17 zemí. Viděli celkem 534 kusů zvířat. Na akci se ukázalo 220 vystavovatelů a 188 chovatelů.