Vyhoví tak ruským cestovním kancelářím, které by cestování na jižní Moravu rády rozšířily.

„Minulý týden jižní Moravu navštívilo jednačtyřicet jednatelů ruských cestovních kanceláří, kteří si utvořili představu otom, co náš region nabízí. Ruští turisté onás mají zájem stejně jako my. Místo dvou současných linek bychom proto chtěli, aby vsezóně létaly do Moskvy až čtyři linky týdně. Na setkání také zazněl požadavek na linku Brno-Petrohrad,“ uvedla krajská radní Anna Procházková.

Rozšíření podporuje išéf letiště vTuřanech Tomáš Plaček. „Jestli se najde letecká společnost, která bude linky provozovat, my to určitě podpoříme. Na další spoje je vTuřanech dostatek prostoru,“ řekl Plaček.

Od dvadvacátého července loňského roku odlétají zBrna do Moskvy dva spoje týdně. Pro některé společnosti by ale další lety znamenaly velkou pomoc. „Ve firmě máme sto zaměstnanců a minimálně jedenkrát týdně některý znich do Ruska odletí. Častější spoje bychom určitě přivítali,“ uvedla například Eva Cenková zpersonálního oddělení brněnské společnosti Alta, která na východě Evropy obchoduje.

Stejný názor mají také brněnské cestovní kanceláře, které zájezdy do Ruska organizují. „Vposledních letech jsou cesty do střední a východní Evropy mnohem lákavější než kdysi. Vyřízení víz trvá jen čtrnáct dní, lidé navíc nemají vtěchto zemích problémy sdorozumíváním. Kdyby letů do Moskvy přibylo, vůbec bychom se nezlobili,“ míní například Gabriela Dědková zbrněnské cestovní kanceláře Rajbas.

Více letů láká také cestující. „Vždy je lepší, když si člověk může vybírat. Důležité je, aby se letadla naplnila a nelétala prázdná,“ myslí si například VladimírMach.

Vedle letů do Moskvy, Londýna a Španělské Barcelony, by zTuřan mohla odlétat také letadla do Říma. Letecká společnost Ryanair otom informuje na svých reklamních plakátech.

Ředitel letiště Tomáš Plaček ale otěchto novinkách zatím nic neví. „Nikdo mi otakových změnách nedal žádné informace. Nějaká jednání sRyanairem probíhají, ale jde spíše omožné linky na sever Itálie,“ doplnil Plaček.