Kontrolní úřad EU pro ochranu hospodářské soutěže již v červenci uvedl, že vyšetřuje údajné porušení hospodářské soutěže kvůli kartelovým dohodám.

Podle informací týdeníku Spiegel se nejvýznamnější automobilky Volkswagen, Audi, Porsche, BMW a Daimler měly několik let tajně domlouvat na nákladech, dodavatelích a technologiích, včetně systému kontroly emisí u dieselových motorů.

Volkswagen Atlas.
Bývalý šéf Volkswagenu se přiznal k podvodu s emisemi, hrozí mu vězení

Podobné kontroly uskutečnila Komise i minulý týden ve společnosti BMW. Razie se účastnili i zástupci německého antimonopolního úřadu. Mluvčí firmy následně uvedl, že automobilka bude nápomocná ve všech vyšetřováních.

Daimler, výrobce osobních a nákladních automobilů se sídlem ve Stuttgartu, i automobilka Volkswagen se podle agentury Reuters měly ke spolupráci přiznat německým úřadům, aby se vyhnuly případným vysokým pokutám. To se však zatím nepotvrdilo.

Ilustrační foto.
Přezouváte? Crash test ukazuje, co způsobí nezajištěné pneumatiky v kabině

"Inspektoři mají podezření, že několik německých výrobců automobilů může porušovat antimonopolní pravidla EU, která zakazují kartelové dohody" uvedla Evropská komise ve svém prohlášení.

Úředníci provedli inspekci v sídle Volkswagenu ve Wolfsburgu, kde prozkoumávali klíčové dokumenty a zamířili také do kanceláří v jižním německém městě Ingolstadt. Obě automobilky pondělní razii potvrdily. 

Lyft, auta s typickým růžovým knírem.
Uberu roste konkurence. Lyft dostal od Googlu miliardu