Letošní sezona tedy měla být relativně dobrá… Nebýt počasí. Ačkoliv pálit se jistě bude, ovoce je málo.

„Bude to špatné," říká Jindřich Pohanka z pálenice v Polánce u Kasejovic. „Lidé sice vozí mirabelky, kterých snad ještě nikdy tolik nebylo, a jugoslávské švestky, ale třeba jablek je velice málo. Jeden člověk přivezl hrušky, že mu popadaly na zem a nerad by, aby je někdo ukradl. Jenže ty hrušky byly úplně tvrdé, nic s nimi nešlo dělat," dodává a vzpomíná na podzim 2012. „Přišla tehdy spousta nových lidí, ale jestli se letos vrátí, to je otázka."

Zájem o bezpečné pití dal také vzniknout novým pálenicím. Jednu z nejčerstvějších na Plzeňsku najdete v Nebílovech. „Kolaudovali jsme letos v květnu a od té doby jsme pálili hlavně švestky a hrušky," říká vedoucí tamních sadů společnosti Lukrena Jana Zikmundová.

Nebílovští vyrábějí například vlastní mošt, ale do pálenky se prý nepustí. „Jsme klasická pěstitelská pálenice. Lidé mohou přivézt ovoce prakticky celoročně," dodává.

A jak jsou na tom velkovýrobci, které metanolová aféra postihla podstatně více?

Generální ředitel plzeňského Stocku Petr Pavlík tvrdí, že rok poté se situace téměř vrátila k normálu. „Pokud jde o výrobu a export, tak ano. Řešíme teď ale dvě věci, přičemž tou první je administrativa, která nás stále velmi zaměstnává. Dále doufáme, že Senát schválí novelu zákona o povinném značení lihu, která pak omezí černý trh," věří Pavlík.

Lidé, kteří byli vloni v pálenicích poprvé, na ně ale nezanevřou. „Ano, přilákal mě tam metyl, nicméně můžu říct, že lepší kořalku jsem nikdy neměl. Nechali jsme vloni s manželkou přepálit každé jablko a každou hrušku ze zahrady a udělali jsme si zásoby, ale letos taky něco bude a rád to dám zkapalnit," směje se Plzeňan Petr Bureš.

„Táta jezdí už řadu let do Nýřan a je spokojený. Během té loňské prohibice jsem neměla strach se napít. Letos ale nebude mít co přepálit," dodává Alena Čechurová.

Za neúrodu ovoce nemůže ani tak pozdní nástup jara, jako spíše vydatné a dlouhotrvající deště a chladné počasí. Málo bude jablek, švestek, třešní, višní i meruněk. Lépe to prý vypadá s hruškami.