Potíže se nevyhnuly ani Sklárnám Bydžov.

„Zatím se držíme. Nejsme naštěstí zatíženi úvěry a nemáme letité problémy jako společnost Bohemia Crystalex Trading, která již některé závody uzavřela. Zakázek však máme méně než dřív,“ uvedl ředitel firmy Josef Kovář.

Nejvíc vrásek na čele přidělává společnosti silná koruna.

Ta v posledních dnech sice začala lehce oslabovat, avšak není to nic výrazného.

„Téměř devadesát procent naší produkce vyvážíme do zahraničí. Platby většinou inkasujeme v dolarech, a to je ještě horší, jelikož dolar je na tom hůře než euro,“ vysvětlil ředitel společnosti.

Společnost uzavírá ročně obchody za desítky milionů, avšak v loňském roce už prodělala zhruba milion korun.

O práci se nyní obává 140 lidí, které firma zaměstnává. „Strach o místo má každý. Krize v západní Evropě se odráží i na naší firmě,“ podotkl Kovář.

Propouštění se však zatím nechystá. „O sklárnách v Novém Bydžově jsme mimo jiné hovořili na páteční poradě. Hromadné propouštění hlášeno nemáme. Pokud by k němu mělo dojít, firma nám to musí dopředu oznámit,“ uvedla Mária Paclíková, zástupkyně ředitele hradeckého úřadu práce.

Novobydžovsko je v hradeckém okrese regionem s největší nezaměstnaností. V evidenci úřadu práce je podle posledních údajů 511 osob. Míra nezaměstnanosti je 6,21 procenta. Pokud by Sklárny Bydžov problémy neustály a musely se uchýlit k uzavření závodu, nárůst nezaměstnanosti by byl téměř třetinový.

„Nejspíš by všichni zaměstnanci do evidence zařazeni nebyli. Našli by si dopředu jiné místo, nebo by šli do důchodu. Přesto by to byl velký nárůst,“ dodala Paclíková.

Vizitka společnosti: Sklárny Bydžov

Společnost Sklárny Bydžov patří k největším výrobcům svítidel a broušených lustrových ověsů v České republice. Kromě toho se zaměřuje na výrobu lepených křišťálových figurek a broušených lahví, váz, popelníků, těžítek, svícnů či karaf. Kořeny společnosti sahají do roku 1964, avšak v současné podobě funguje od roku 1993.

Počet zaměstnanců:

V současné době pracuje ve společnosti 140 lidí.

Tržby v roce 2006:

Ve výši 47 milionů korun.

Největší exportní partneři:

Země bývalého Sovětského svazu, především Rusko a Kazachstán. Dále arabské státy, hlavně země severní Afriky, Francie, Nizozemsko, Polsko, Japonsko, Austrálie či Jihoafrická republika.