Odvolání proti stavebnímu povolení pro stavbu bytového domu v Poděbradově ulici v městské části Královo Pole podala majitelka sousedního domu Jana Svobodová. Současný projekt podle ní přestavuje hrozbu pro domy v přímém sousedství budoucího staveniště.

Svobodová podala odvolání už proti územnímu rozhodnutí v březnu loňského roku. Podle jejího vyjádření její tehdejší námitky úředníci stavebního úřadu ignorovali. „Mým zájmem je předejít jakýmkoliv škodám na mém domě a je povinností úřadu možné riziko prošetřit. Nikoliv tuto věc odbýt s tím, že pokud k poškození dojde, budu mít nárok na odškodnění od projektanta nebo stavebníka,“ myslí si Svobodová.

Praha - hlavní nádraží
Neřekneme. Správa železnic dlouhodobě tají, o čem jedná její správní rada

K její kritice práce úředníků se mluvčí úřadu městské části nechtěla vyjádřit. „Vzhledem k tomu, že se jedná o řízení, které je neveřejné a dosud není pravomocně ukončeno, nemůžeme k němu poskytnout žádné informace,“ řekla mluvčí úřadu Olga Pelcová.

Nový bytový dům chce v Poděbradově ulici postavit brněnská firma ONIV. Její jednatel Ivo Šťastný na dotazy Rovnosti ohledně navrhované stavby neodpověděl.

K odvolání Jany Svobodové se mohou ostatní účastníci stavebního řízení vyjádřit v následujících dnech. „Jsem přesvědčená, že stavbu budovy, která už podle dostupných podkladů může ohrožovat okolí, nelze připustit. Nejde schválit stavbu s tím, že až během prací se uvidí, co se stane,“ dodala Svobodová.

V případě zamítnutí jejích námitek a pravomocného rozhodnutí stavebního úřadu, má ještě možnost obrátit se na odvolací orgán. „Dalším krokem je pak správní žaloba,“ řekla advokátka z brněnské kanceláře Coufalová & Kubíková Monika Coufalová.

Stavba dálnice D11 v úseku Hradec Králové - Jaroměř
PŘEHLEDNĚ: Letos se řidičům otevře 46,5 km dálnic. Podívejte se, kde všude

Podle ní jsou při stavebním řízení úředníci důkladní a po developerech vyžadují rozsáhlou dokumentaci k projektům. „Do fáze žaloby se podobné námitky často ani nedostanou. Výsledek soudu bývá v těchto případech nepředvídatelný,“ doplnila.

Odvolání mohou všem účastníkům prodloužit stavební řízení i o dva roky. „Problém je, pokud se ho účastní nějaký chronický stěžovatel. Potom se může schválení stavby opravdu protáhnout,“ řekla Coufalová.