Necelých pět desítek bytů má vzniknout do konce příštího roku v Březové. Tamní radní si tím slibují příliv především mladých lidí do města. Vánočním dárkem pro nové nájemníky má být bytový dům nedaleko březovského kulturního domu. „Bytové jednotky budou mít lidé ve vlastnictví,“ uvedl tamní starosta Miroslav Bouda.

Finančně se totiž na celé stavbě podílejí sami nájemníci, město Březová, soukromá firma a finanční ústav. „Právě finančnímu ústavu budou vlastníci bytové jednotky splácet,“ doplnil Bouda.

Stavba dalšího takového domu se chystá letos na podzim. V současné době se podle Boudy dokončují úpravy sítí. „Dalších šestnáct bytů by mělo stát na podzim příštího roku v Příčné ulici,“ upřesnil starosta.

Snahou radních je dosáhnout z necelých tří tisíc obyvatel na pět tisíc. Lákadlem pro obyvatele má být připravovaných zhruba dvacet parcel pro rodinné domky v lokalitě Na Výsluní. „Navíc jsme uspěli se žádostmi o dotaci a měli bychom zahájit stavbu dalších dvanácti bytů na půdách ubytoven. Devět z nich má být s podporou státu a zbytek v režii města,“ řekl dále starosta.

Snažení radních vnímají březovští obyvatelé kladně. „Určitě je dobře, že ve městě vznikají nové byty. Ale celkově se vedení města o jeho rozvoj stará dobře,“ uvedl jeden z nich, Ladislav Troch. „Také plánovaná přestavba kulturního domu na multifunkční centrum se mi líbí. Můžeme tam jít celá rodina a každý si tam najde vyžití, jaké mu vyhovuje,“ doplnil Troch.

Zda se přestavba kulturního domu uskuteční, bude známo již na podzim. Město Březová totiž se svými dvěma projekty postoupilo do druhého kola Regionálního operačního programu Severozápad.

„Pokud dostaneme všechny dotace, o které máme požádáno, a zahájíme všechny plánované stavby, tak bude Březová jedno velké staveniště jako v šedesátých letech,“ usmíval se starosta.

„To je ale dobře. Děláme to všechno nejen pro nás, ale i pro další generace,“ dodal závěrem Bouda.