Scvrklé hrozny jsou přitom již dávno připraveny ve vinohradech, jediné, co jim chybí, je ale právě mráz, který by oddělil přebytečnou vodu od šťávy.
Nejčerstvější předpovědi meteorologů ale mluví jasně. Nejméně do poloviny příštího týdne nás čeká oblačné počasí s občasnými přeháňkami a rtuť venkovních teploměrů se bude pohybovat mezi pěti a devíti stupni Celsia.
Hrozny Ryzlinku rýnského a Tramínu připravené pro ledové víno visí stále ve vinohradech Znovínu Znojmo. „Příští týden se poradíme, jestli je neposbíráme na bobulové víno, nebo jestli ještě vydržíme. Například hrozny roku 2011 jsme ale na ledové sbírali až 1. února následujícího roku," přiblížil ředitel Znovínu Pavel Vajčner.
S ledovými víny Znovín pravidelně boduje na nejrůznějších soutěžích. Loni se dokonce dvě z nich probojovaly mezi tisícovku nejlepších vín celého světa zanesenou do prestižní publikace 1000 Vins du Monde (1000 vín světa, pozn. red.). Konkrétně Rulandské šedé ročníku 2009 a Tramín červený ročníku 2010.
Z poslední úrody plánuje Znovín vyrobit řádově stovky litrů ledového. Zdravotní stav hroznů ve vinicích je podle Vajčnera zatím dobrý.
Doufají v mráz
Zlatavou sladkou delikatesu mají v plánu vyrobit i Vinné sklepy Lechovice. I jejich vinaři bedlivě sledují dlouhodobé předpovědi počasí a zdravotní kvalitu hroznů. „Zatím jsou v pořádku. Když nebude vyloženě pršet, že by nám to shnilo, doufáme, že vše vydrží a že v půlce ledna přijdou očekávané mrazy, jak nám meteorologové slibují," naznačil Roman Staněk.
Lechovičtí vyčlenili pro ledové již tradičně hrozny odrůd Cabernet Sauvignon a Frankovka, nově pak zařadili i bílou odrůdu Tramín červený.
Sběr hroznů na ledové bývá pravidelně pod drobnohledem kontrolorů ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ti se zaměřují na cukernatost hroznů, odrůdovou skladbu, množství a původ takto sklizeného vína.
„Zajímáme se samozřejmě také o to, jestli jsou hrozny pro ledové víno sbírány při zákonem stanovené teplotě, to je alespoň při sedmi stupních pod nulou," uvedla již dříve mluvčí Martina Šmídtová.