Město Žatec přišlo v souvislosti s krachem firmy Cekotex o šest a půl milionu korun. Z dotace 7,8 milionu korun, kterou společnosti před 13 lety poskytlo na vytvoření stovky pracovních míst, dostalo zpět jen necelých 1,4 milionu.

Společnost Cekotex působila vedle čeradického travnatého letiště, kde vyráběla textilie. Město Žatec jí v roce 2000 poskytlo 7,8 milionu korun. Dotace byla určena na nákup pozemku, kde firma slibovala vystavět novou továrnu, jež by vytvořila stovku nových pracovních míst. Společnost ve stejném roce pozemek o výměře 4,7 hektaru za devět milionů korun koupila, ale slíbenou továrnu s novými pracovními místy na něm nepostavila.

Město chtělo peníze zpět a v roce 2008 na jeho návrh Okresní soud v Lounech na firmu Cekotex nařídil exekuci. Ta se obrátila na Krajský soud v Ústí nad Labem a skončila v konkurzu.

Jediným majetkem firmy v konkurzu byl právě pozemek, na který město poskytlo firmě dotaci. Pozemek šel dvakrát do dražby. Bez úspěchu. Insolvenční správce jej počátkem loňského roku prodal přes zprostředkující realitní kancelář za 1,7 milionu korun manželům Věře a Vlastimilovi Sejkorovým z Janova, kteří jej podle podle výpisu z katastru nemovitostí vlastní dodnes.

Podle znaleckého posudku z roku 2011 je cena pozemku 5,6 milionu korun. Po zaplacení daní z nemovitosti a z prodeje pozemku, nákladů na dražby, odměn pro zprostředkovatele prodeje pozemku a insolvenčního správce a dalších poplatků město dostalo zpět 1,4 milionu korun. „Město Žatec jako věřitel bylo uspokojeno částkou 1,382 milionu korun. Částka byla připsána na účet města na konci letošního dubna," potvrdil žatecký místostarosta Jan Novotný.