V samotném červnu se obchod sice zotavil a zaznamenal růst o dvě procenta, analytici však upozorňují, že měsíční údaje jsou nestabilní a lepší obrázek o vývoji obchodu podávají údaje za delší dobu.

„Prvních šest měsíců roku 2015 bylo velmi špatných," řekl podle listu Financial Times (FT) hlavní ekonom Světové obchodní organizace (WTO) Robert Koopman. WTO očekává, že letos objem globálního obchodu vzroste o 3,3 procenta, ale vzhledem k dosavadnímu vývoji lze čekat, že v příštích týdnech vydá aktualizovanou předpověď. Koopman řekl, že za letošní pokles může hlavně zastavení procesu zotavování v Evropě a zpomalení hospodářského růstu v Číně.

Strukturální změny

Koopman upozornil, že mezi jednotlivými zeměmi panují značné rozdíly. Solidní růst v některých zemích tak vyrovnává slabý růst v jiných. Je také podle něj zřejmé, že v globální ekonomice se odehrávají strukturální změny, což podle Koopmana znamená, že globální obchod zřejmě zůstane slabý ještě nějakou dobu.

Strukturální vliv na globální obchod má pak snaha Číny změnit svou ekonomiku tak, aby byla méně závislá na exportu a naopak se více soustředila na domácí spotřebu, dodal Koopman. Změny jsou i ve Spojených státech, které se staly čistým vývozcem energií. Vliv tam ale má i postoj výrobců, kteří se rozhodli zkrátit dodavatelské řetězce a výrobu přesouvají více k domovu.

„V globální ekonomice se odehrávají změny a právě v rámci obchodu jsou vidět nejvíce," dodal Koopman. I když obchod zpomaluje, a kopíruje tak vývoj hrubého domácího produktu (HDP), zůstává podle Koopmana stabilní součástí globální ekonomiky. Vývoz zboží se na světovém HDP podílí stabilně zhruba jednou třetinou.