Ceny nafty jsou vyšší než ceny benzinu ve všech regionech republiky. V některých krajích je nafta dražší než benzin o desítky haléřů, třeba v Plzeňském kraji dokonce o 76 haléřů. Nejvyšší z celého Česka jsou stále ceny pohonných hmot v Praze. Litr Naturalu 95 tam řidiči koupí v průměru za 33,92 koruny a litr nafty za 34,10 koruny. Nad 34 korunami je cena nafty už jen na Vysočině, kde stojí 34,09 koruny.

Ilustrační snímek tankování.
V Česku se tankuje levněji než ve většině Evropy. Ceny jsou vyšší i na Slovensku

Nejlevnější je nadále benzin v Ústeckém kraji a nafta v Královéhradeckém kraji. Litr benzinu stojí v Ústeckém kraji 32,50 koruny a litr nafty v Královéhradeckém kraji je za 33,03 koruny. Nafta dále zlevňuje citelně pomaleji než benzín. „To je dáno topnou sezonou a souvisejícím růstem poptávky po topné naftě a také zdražením petrolejové frakce," řekl ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. 

Setkání klíčových těžařů

„Důvodem zlevňování pohonných hmot je pád cen ropy na světových trzích. Cena ropy Brent poklesla pod úroveň šedesáti dolarů za barel. Prodává se tak o nějakých 27 dolarů na barel levněji než ještě počátkem minulého měsíce," upozornil Kovanda. Současně upozornil, že jde o nejstrmější pokles cen ropy od roku 2014. 

Poměrně nízké ceny ropy budou trvat nejméně do příštího týdne, kdy se ve Vídni schází zástupci Organizace zemí vyvážející ropu (OPEC) a dalších klíčových těžařů v čele s Ruskem. Podle některých expertních odhadů existuje až zhruba 33procentní pravděpodobnost, že se ve Vídni snížení těžby nedojedná. To by cenu ropy dále snižovalo. 

Ilustrační foto.
Mladík se chtěl upálit na benzince. Křičel, že ho to tu nebaví