Sen o vlastním bydlení se pomalu rozplývá Marii Hlaváčkové. Už tři roky se marně snaží koupit jednopokojový byt v Brně. „Je to rok od roku horší. Pro mladého člověka je velice těžké sehnat nějaký vhodný byt ke koupi, protože cenová relace je opravdu vysoká a bytů je nedostatek,“ posteskla si mladá žena. "Zbývají mi asi dvě možnosti. Nastěhovat se zpět k rodičům nebo se bohatě provdat," zavtipkovala.

Ceny brněnských bytů se pomalu vyrovnávají těm pražským. Lidé budou mít podle předsedy správní rady Asociace brněnských architektů Marka Vintera problém s jejich splácením. „Ceny se vyšplhaly na hranici finanční dostupnosti. Růst úrokových sazeb navíc prodražuje půjčky na bydlení, které se pro většinu domácností stávají nedosažitelné,“ zhodnotil předseda. Podle něj to povede k výraznému odlivu Brňanů za hranice města.

Zemní plyn - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Co si ohlídat u nových smluv na energie. Pozor na fintu s DPH

Dražší byty jsou už i v Brně-venkově. „Poptávka po bydlení v dostupné vzdálenosti od Brna je velká a proto zdražují byty za hranicemi města. Loni tam stál metr čtvereční čtyřiašedesát tisíc, letos je to pětadevadesát, což je v průměru o padesát procent více,“ sdělil obchodní ředitel realitní společnosti Trikaya František Šudřich.

Touha po vlastním bydlení udělala z dříve neoblíbených lokalit lukrativní místa pro žití. „Takzvaný brněnský Bronx poblíž Cejlu a Bratislavské ulice se po letech stává nejdražší lokalitou v Brně. Byty se tu nabízí s průměrnou cenou 135 tisíc za metr čtvereční,“ informoval Šudřich.

Dosud kajuty nabízelo jen několik světových dopravců, i to pouze v první třídě. Ty nejluxusnější nabízí společnost Emirates.
Budoucnost létání? Vlastní kajuta nejen v první třídě, plánují aerolinky

Podle ekonomů bude enormní trend zdražování bytů pokračovat i nadále. „Vzhledem k tomu jak rostou ceny energií a stavebního materiálu, vše nahrává tomu, že porostou i ceny bytů. Nemovitosti teď kupují jak rodiny, které dosáhnou na hypotéku, protože vědí, že je v budoucnu prodají za více, tak investoři, kteří je považují za stabilnější aktivum než cenné papíry či komodity,“ vysvětlil ekonom Petr Pelc.

O dostupnější bydlení pro místní se snaží brněnští radní. „Pro nižší a střední třídu jsme připravili projekty družstevního bydlení. Vytipovali jsme šest lokalit, kde vznikne celkem tisíc pět set nových družstevních bytů, které budou o třetinu levnější než ty klasické. Budou tedy dostupné i pro lidi, kteří normálně na hypotéku nedosáhnou. Zatím registrujeme pět set zájemců,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva. Podle jeho slov plánuje do konce letošního roku vyhlásit druhou výzvu pro zájemce o tento typ bydlení.