Ceny elektřiny jdou znovu nahoru. Dodavatelé sice v drtivé většině případů zlevnili, na konečném účtu za rok 2013 přesto vyjdou vyšší sumy než letos. Jak je to možné? Do výdajů za proud se promítne zvýšení některých poplatků, které stanovil stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Příspěvek na obnovitelné zdroje stoupl o 39 procent!

Zatímco dodavatelé svoje ceny, které tvoří zhruba polovinu z celkové platby za elektřinu (tzv. silová elektřina), snížili v průměru až o 5,2 procenta, regulační úřad přistoupil k navýšení regulovaných cen za distribuci a především razantně zvedl poplatek na obnovitelné zdroje. Tento poplatek se zvyšoval už loni, a to o 13 procent (z 370 korun na 419,22 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu). Letos je však změna ještě citelnější, částka poplatku narostla o 39 procent (ze 419,22 na 583 korun za megawatthodinu).

Pro rok 2013 se tedy příspěvek na obnovitelné zdroje zvedne o více než 160 korun na megawatthodinu. Mohlo být ovšem hůř.„Hrozilo ještě větší navýšení, které však poslanci a vláda České republiky poněkud zmírnili. Průměrná domácnost se spotřebou dvě megawatthodiny ročně zaplatí navíc okolo 400 korun včetně DPH," vypočítal Petr Holubec z Pražské energetiky (PRE).

Je třeba říci, že regulovanou část ceny, která dnes tvoří asi 55 procent z celkové částky za elektřinu, a kam kromě plateb za distribuci elektřiny či za činnost Operátora trhu spadá právě i poplatek na obnovitelné zdroje, zaplatíme jako odběratelé vždycky ve stejné výši, ať nám elektřinu dodává kdokoli. Díky zlevnění cen silové elektřiny u většiny dodavatelů se však konečný účet alespoň trochu srovná a proud nás v příštím roce vyjde v průměru o 2,4 procenta dráž.

Pokračování najdete ZDE

www.penize.cz