„Během posledních dvanácti měsíců tu máme druhou výraznou vlnu růstu cen v restauracích. Poprvé to bylo koncem loňského roku, kdy stravovací zařízení zdražovala zejména kvůli zavádění elektronické evidence tržeb. Letos na jaře se růst cen zastavil, ale nyní lidé za obědy opět připlácejí,“ uvedl Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant® Card ve společnosti Edenred.

Hlavním důvodem je podle Brycha výrazný růst cen některých surovin, zejména másla, mléčných výrobků a některých dalších surovin. Útraty za obědy ve třetím čtvrtletí rostly nejvíce v září. Nárůst cen másla a mléčných výrobků totiž v prázdninových měsících do určité míry kompenzovala levnější zelenina. Tento příznivý faktor ale podle Brycha už pominul a minimálně v říjnu lze podle něj očekávat další výraznější růst cenového indexu.

Aktuální celorepublikový cenový průměr vyrovnal hranici státem uznaného stravného, na základě kterého jde vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky. Ta dnes činí 109 korun. Při této částce totiž firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody.

V praxi je ale hodnota denního příspěvku na stravování ze strany zaměstnavatelů výrazně nižší. „U papírových stravenek je to osmdesát korun, u karty jsme přesáhli hranici 85 korun,“ říká Jiří Brych. Stravenku v hodnotě sto korun a vyšší podle něj teď dostává pouhá desetina tuzemských zaměstnanců. Téměř devět z deseti českých zaměstnanců si tak za oběd musí připlácet ze své kapsy.

U elektronických stravenek ale zaměstnavatelé příspěvky zvyšují poměrně flexibilně. „Jednoduše nám nahlásí, že máme zaměstnancům nahrávat vyšší částky, a hned další měsíc mají zaměstnanci vyšší hodnotu stravného,“ konstatoval Brych.

Statistiku Ticket Restaurant® Card Indexu tvoří každý měsíc téměř milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.