Poprvé po několika letech předstihlo Česko v cenách řady druhů základního zboží Evropu. Za oblečení, obuva komunikační služby totiž jeho obyvatelé zaplatí více než průměrný obyvatel kontinentu.

Nové byty. Ilustrační foto.
V Praze žije čtvrt milionu lidí navíc. Nemají kde bydlet, vyplývá z analýzy

Vyplývá to ze srovnání úrovně spotřebitelských cen, které zveřejnil statistický úřad Eurostat. Oděvy a obuv podle nich v Česku stojí v průměru o 0,2 procenta více a komunikační služby jsou dražší o 1,5 procenta, než je průměr EU.InfografikaZdroj: Deník

Setrvalý nárůst

V ostatních druzích zboží a služeb je Česká republika stále pod evropským průměrem. Ovšem i to se pomalu mění a ve všech oblastech Evropu bez ustání dohání.

Například ceny potravin a nealkoholických nápojů zde ještě v roce 2016 byly na úrovni 79,5 procenta evropského průměru, na konci loňského roku to bylo už 83,2 procenta.

Projekt "bedýnek" nabízí čerstvou zeleninu a ovoce
Čerstvá zelenina v bedýnkách láká. Zemědělci slibují čerstvost a kvalitu

A dá se očekávat, že minimálně u jídla, ale například i u tabáku, alkoholických nápojů či nájmů bude naše země ty na Západě dohánět i nadále. Důvodem jsou rostoucí ceny nemovitostí a s tím související zvýšení výdajů na bydlení, plán současné vlády na zdanění cigaret a tvrdého alkoholu i vývoj u cen potravin. 

Svědčí o tom nedávno zveřejněné údaje o inflaci. Podle nich například brambory meziročně zdražily téměř o devadesát procent. „Česká inflace je víc než dvojnásobná oproti eurozóně,“ konstatoval Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance. Ekonomové sice předpokládají mírný pokles cen, ale i tak budou vyšší než loni.

Více než v Německu

Podle dat Eurostatu patří Česko mezi země, kde ceny poměrně rychle rostou. „Mezi roky 2000 a 2018 se v EU celkově zvýšily o 39 procent,“ konstatují statistici. V Česku to však bylo o 42,4 procenta. To je více než například v Německu, Francii, Švédsku, Rakousku, Itálii či Nizozemsku. U nájmů či výdajů na léky a plateb za zdravotnické pomůcky pak Česká republika patří mezi ty země, kde se zdražovalo vůbec nejvíce.

Ilustrační foto
Výdaje na zaměstnance: Česko roste rychleji než EU

Spolu s výdaji samozřejmě rostou i mzdy. A ne málo. Jenom v letošním prvním čtvrtletí se meziročně zvýšily o více než sedm procent. Ale podle odborníků jsou příjmy stále nízké. „Reálně lidem v peněženkách nezůstává o tolik více. Velkou část příjmů smazává inflace. Reálné mzdy tedy rostou výrazně pomaleji než ty nominální,“ říká Petr Kymlička z poradenské společnosti BDO.

Podle vyjádření Lucie Trlifajové z Platformy pro důstojnou mzdu pro DVTV je paritní kupní síla české mediánové mzdy, tedy toho, co za ni lze fakticky koupit, v Evropě čtvrtá od konce. Mnoho lidí tak nedisponuje úsporami pro mimořádné výdaje.

Bydlení v Praze. Ilustrační foto.
Cesta k bydlení se opět prodloužila. Čech si na 3+1 vydělá za 8 let a 9 měsíců