„Zájezdy do Egypta jsou o deset procent levnější v meziročním srovnání. Vzhledem k tomu, že v Egyptě je nyní hlavní turistická sezóna, je ze strany cestovatelů o tuto destinaci zájem," uvedl marketingový ředitel Čedoku Tomáš Brejcha.

Za levnějšími zájezdy stojí hlavně snížení cen ze strany egyptských hoteliérů. „Do aktuálních prodejních cen plně promítáme akční slevy poskytované hotely. Díky nim je cena zájezdu pro klienta oproti stejnému období loňského roku v průměru levnější cca o deset procent," potvrdila Pavlína Pešová z FIRO-tour.

České ministerstvo zahraničí (MZV) v pondělí zmírnilo své varování před cestami do Egypta, který byl v minulých týdnech především ve velkých městech zachvácen demonstracemi a nepokoji. Ministerstvo původně nedoporučovalo cestovat do celé země, nyní z tohoto varování vyňalo letoviska u Rudého moře, kde je bezpečnostní situace o poznání klidnější.

„Svou dovolenou v Egyptě během září strávilo několik tisíc českých turistů a všichni si svůj pobyt užili bez jakýchkoliv problémů či narušení," uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková. Do turistického letoviska Taba na severu Sinajského poloostrova tuzemské CK zájezdy nenabízejí již od loňského roku, do Šarm aš-Šajchu se mohou turisté dostat s českou CK až od listopadu.

Zmírnění bezpečnostní situace v zemi

Cestovní kanceláře ale nabídku zájezdů k Rudému moři v meziročním srovnání na další měsíce omezily. Velké české cestovní kanceláře obnovily zájezdy do Egypta již v průběhu září. Reagovaly tak na zmírnění bezpečnostní situace v zemi.

Ministerstvo zahraničí v pondělí také uvedlo, že bezpečnostní situaci v Egyptě dlouhodobě sleduje. „Po bouřlivých letních měsících se bezpečnostní situace v zemi opět relativně zklidňuje a je pod kontrolou vládních ozbrojených složek. S výjimkou rudomořských letovisek MZV doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium), nedoporučuje však individuální ani organizovanou turistiku," uvedl Černínský palác.

„Předpokládáme, že po včerejším prohlášení ministerstva zahraničních věcí bude nárůst prodejů ještě větší," dodala Pešová. MZV v letoviscích u Rudého moře nedoporučuje podnikat turistické výlety mimo turistické resorty. I nadále česká diplomacie varuje před jakýmikoli cestami do severní části Sinajského poloostrova včetně turistického letoviska Taba.