Fakt, že je některý hotel označený čtyřmi hvězdičkami, ještě neznamená, že skutečně splňuje všechny potřebné parametry.

I u nás sice existuje hodnocení hotelů – takzvaná certifikace, zahrnující v sobě řadu podmínek pro ten či onen počet hvězdiček – ale není povinné. Hotely nikdo nemá právo kontrolovat a o certifikaci žádají sami. V praxi se tak snadno může stát, že zatímco se hotel chlubí čtyřmi hvězdičkami, ve skutečnosti by měl mít hvězdičky pouze tři. Pětihvězdičkový hotel není v Ústeckém kraji ani jeden.

„Změna hotelu ze čtyř na pět hvězdiček představuje obrovské investice,“ říká Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří. Aby se totiž hotel mohl chlubit pěti hvězdičkami, musí splnit řadu podmínek.

Samozřejmostí je recepce, která funguje 24 hodin, sociální zařízení na pokojích či restaurace. Musí mít také předepsané rozměry pokojů a nabídnout hostům možnost relaxace, třeba saunu. Pětihvězdičkové hotely musí mít na pokoji sejf na cennosti.

Certifikaci hotelů u nás zajišťuje Asociace hotelů a restauraci (AHR ČR). „Hodnocení je podporováno Ministerstvem pro místní rozvoj,“ uvedl Milan Nemrava, předseda AHR ČR pro Ústecký kraj.

Podle něj hotely, které o hodnocení nepožádaly, nepochopily reklamní význam certifikace. „Je to škoda, ohodnocené hotely jsou preferované cestovními kancelářemi,“ říká s tím, že trh si i u nás žádá kvalitu.

Pokud chce hotel hodnocení získat, pošle na AHR ČR žádost. Komise pak odsouhlasí, že požadavky na ten či onen počet hvězdiček splňuje. V Ústeckém kraji je zhruba deset čtyřhvězdičkových hotelů. Ne všechny ale prošly hodnocením AHR ČR. Certifikát nemá například Hotel Ostrov Tisá či teplický Hotel Vienna.

Cena za udělení certifikátů přitom není vysoká, členové AHR ČR zapatí 1 500 korun, nečlenové pak 3 000. „Některé hotely o to ale nepožádají, protože by neprošly,“ tvrdí Nemrava.