Až tři čtvrtiny Čechů považují nákup bytu za dobrou investici. „Popularita bytů o dispozici 2+kk je dlouhodobá. Mění se ale důvody, proč je lidé kupují. V minulosti si menší byty kupovali zejména mladí, nezadaní lidé, kteří si po založení rodiny pořídili byt větší a ten menší začali pronajímat. Dnes už je trend takový, že lidé menší byty kupují hlavně pro účely dalšího pronájmu. A právě po bytech 2+kk nebo 2+1 je ze strany potenciálních nájemníků největší zájem. Podíl investičních bytů může v současnosti tvořit až 30 procent z celkových prodejů," říká ředitel společnosti Star Group Tal Grozner.

Většina Čechů chce žít v bytě s obytnou plochou kolem sto metrů čtverečních. Přes 40 procent Čechů preferuje bydlení v novostavbě. Takové byty kupují je zejména lidé kolem 35 let, těch je ve skladbě kupujících přes 70 procent.

„Mladí mají o svém bydlení poměrně přesné představy. Vedle použitých materiálů se zajímají především o občanskou vybavenost a možnosti volnočasového vyžití v dané lokalitě. Rostou také požadavky na prostor. Mladé rodiny v současnosti nejčastěji kupují byty o dispozici 3+1 nebo 4+kk," vysvětluje Grozner.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a premiér Bohuslav Sobotka.
Česku chybí zákon o sociálním bydlení, i když byl prioritou vlády

Populární jsou přízemní byty s předzahrádkou, které suplují rodinné domy. Byty s předzahrádkou mají výhodu, že o celý dům se stará správce a lidé se starají jen o předzahrádku a byt. Kdežto v rodinném domě se starají jak o dům, tak o zahradu. Co se samotného vybavení bytu týče, převládá u kupujících zájem o nezařízené byty.

„Developeři v Česku mají zařízené byty ve své nabídce minimálně, tím se liší od těch zahraničních. V zahraničí je totiž běžné, že si kupující může pořídit už zařízený byt připravený k okamžitému nastěhování," upozorňuje Grozner.

Developerská společnost AYOR development plánuje v pražských Strašnicích postavit bytový dům, jehož podoba vychází z typické siluety Českého ráje, zříceniny hradu Trosky.
Developeři letos zdraží byty, poptávka převyšuje nabídku

V nezařízených bytech Češi často provádějí úpravy. Zhruba polovina kupujících chce ještě před nastěhováním provést nějaké úpravy od developera. Nejčastější změny se týkají uspořádání koupelny či jejího realizačního standardu. Za takové změny klienti utrácejí nejvíce. Druhou nejčastější změnou jsou úpravy rozmístění elektrických zásuvek a přeložení rozvodů vody v kuchyňském koutě. Minimální množství změn požadují kupující u bytů, které si pořizují jako investici. Jen v Praze se v loňském roce prodalo 6650 bytů.

Honkong patří mezi nejhustěji obydlená města na světě
Developer v Hongkongu nabízí „komáří byty“