Až 2,5 milionu tuzemských domácností čeká v následujících čtyřech letech vynucený nákup nové televize nebo aspoň set-top boxu, malé krabičky, která převádí televizní signál.

Česká republika i zbytek Evropy musí z rozhodnutí Mezinárodní telekomunikační unie přejít na nový standard zemského digitálního vysílání – dnešní DVB-T nahradí DVB-T2. Starý formát zanikne a bez set-top boxu či nové kompatibilní televize nastane v obývácích tma. Češi přitom podobnou změnu zažili nedávno, kdy se od roku 2005 do roku 2009 přecházelo z analogového na digitální vysílání.

Nyní v relativně krátké době přichází další změna. Jako nejpravděpodobnější termín „přepnutí" na nový systém se stále jeví červen 2020.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ale na včerejší konferenci o digitalizaci uvedl, že osobně by byl pro pozdější „přepnutí", a to v roce 2021 či o rok později.

Strategie, která určí datum

Do konce června předloží vládě strategii, která koncové datum určí. „Je to složitý a politicky citlivý proces s dopadem na domácnosti a měl by být proveden s ohledem na sociální dopady," říká Mládek.

Přechod na nové televizní vysílání samozřejmě znamená lepší obraz, zvuk i možnost vzniku dalších televizních kanálů. Ovšem jsou to také náklady, jak pro domácnosti, které si musejí koupit nové „bedny", tak pro televizní společnosti a operátory, kteří musejí přestavět vysílače. Jen České radiokomunikace (ČRa) odhadují investici na miliardu korun.

V Česku se ročně prodá zhruba 700 tisíc televizí, celou situaci by tak teoreticky šlo vyřešit jen běžnou obměnou. Jenže sklady a obchody jsou plné televizí, které už v tuto chvíli nevyhovují budoucím podmínkám a kdo si je koupí, má klid maximálně na čtyři roky. Ostražitost je na místě, což potvrdil i ministr Mládek. „Zapojit by se měla i Česká obchodní inspekce, aby ochránila spotřebitele před nekalým jednáním některých prodejců," uvedl na včerejší konferenci.

Větší kontrola by měla zabránit tomu, aby se z Česka stalo smetiště nových levných, ale v budoucnu jen s obtížemi použitelných televizí.
Ďábel je přitom skrytý v detailu. Pokud už nyní zvažujete nákup televize, nesmíte se nechat nalákat jen pouhou reklamou, že daná televize splňuje normu vysílání DVB-T2. Zásadní je totiž druh takzvaného kodeku, se kterým televize či set-top box pracují. V České republice se zatím předpokládá používání kodeku H.265/HEVC. Zásadní je přitom pamatovat si zmiňovaný název včetně čísla. Televize, které se se dnes inzerují v letácích, totiž mají podobně vypadající kodek H.264, s ním se však u nás nepočítá.

Asi zlevníme

Co budou dělat obchody s televizemi, které v budoucnu nebudou kompatibilní? „Zákazníkům nabídneme slevu. Už teď jde ale o televize z levnějších kategorií, ty dražší už vysílání DVB-T2 zvládají," uvedl na včerejší konferenci Tomáš Krátký ze společnosti EURONICS. Zatím ale nechtěl předvídat, zda největší síť prodejen v ČR nabídne „balíček" televize a k ní rovnou i set-top box. Podle Tomáše Krátkého je v tuto 44 procent ze všech prodávaných televizí v jejich sítí kompatibilní a „umí" vysílat i po roce 2020.

„Cíleně budou lidé nakupovat televize schopné přijímat nový standard vysílání většinou až později, s blížícím se termínem ukončení současného DVB-T vysílání," míní Ladislav Pospíšil, ředitel nákupu konkurenční sítě Expert Elektro.

Záplava nových televizí ale dorazí co nevidět i kvůli tomu, že sousední Německo a Rakousko s přechodem na DVB-T2 rozhodně neotálejí. Němci spustí testovací pozemní vysílání v DVB-T2 už na konci letošního května. Půjde přitom o stanice, jako je RTL, ZDF či SAT 1. Diváci v Německu tak v super kvalitě uvidí hlavně letošní fotbalové mistrovství Evropy i letní olympiádu v Riu.

Celé Německo přejde na novou kvalitu vysílání v roce 2019 a Rakousko 2020. Tím pádem tlačí na Českou republiku, aby i ona zrychlila.
Důvod je jednoduchý: české televizní vysílače jsou na kopcích a mají daleký dosah do německého a rakouského vnitrozemí. „Není výjimkou, že český signál je ještě 200 kilometrů v německém vnitrozemí," řekl už dříve Deníku ředitel strategie a regulace Českých radiokomunikací Marcel Procházka. Problém je v tom, že „starý" a nový signál se ruší, naši sousedé proto mají zájem, abychom co nejdříve přepnuli.

A bude tato změna konečná? Podle vyjádření Mezinárodní komunikační unie by mělo vysílání DVB-T2 vydržet nejméně do roku 2030.

Jak bude vypadat změna vysílání